Προειδοποιήσεις Από ΕΕ για το «Συνονθύλευμα» Φόρων στο Πλαίσιο της Ενεργειακής Κρίσης

Προειδοποιήσεις Από ΕΕ για το «Συνονθύλευμα» Φόρων στο Πλαίσιο της Ενεργειακής Κρίσης
energia.gr
Τρι, 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:09

Τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα για την ανακούφιση των καταναλωτών από το βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών παρεμβάσεων σε όλη την Ευρώπη και να συμπιέσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποίησαν πηγές της βιομηχανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο μέτρα για την ανακατανομή των έκτακτων εσόδων που έχουν αποκομίσει ορισμένες εταιρείες ενέργειας λόγω των επιπτώσεων της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ένα ανώτατο όριο εσόδων για την πώληση «υπερπαραγωγικών» τεχνολογιών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, το οποίο η Επιτροπή καθόρισε σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Μια «εισφορά αλληλεγγύης» επί των παροχών που πραγματοποιούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, η οποία λαμβάνεται από τουλάχιστον το 33% των πλεονασματικών κερδών που πραγματοποιούνται κατά το οικονομικό έτος 2022.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μέτρων αυτών, η οποία επαφίεται στις εθνικές κυβερνήσεις, προκαλεί ανησυχία ότι οι βιομηχανικοί και οικιακοί καταναλωτές θα επωφελούνται διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

«Οι προτάσεις για την ανάκτηση απροσδόκητων κερδών είναι πολύ ασαφείς και ουσιαστικά αφήνονται στα κράτη μέλη να τις εφαρμόσουν», δήλωσε ο Bram Claeys από το Regulatory Assistance Project, μια δεξαμενή σκέψης για το κλίμα και την ενέργεια.

«Ενώ ακούγονται αρκετά καλές, η εφαρμογή τους ενδέχεται να είναι αποσπασματική, πράγμα που αποτελεί από μόνο του ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε στη EURACTIV.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα για να συγκεντρώσουν 142 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να επενδύσουν στην καθαρή τεχνολογία και την ενεργειακή απόδοση.

Ωστόσο, ο Claeys ήταν επιφυλακτικός ως προς αυτό, λέγοντας ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να ανακτηθεί στην πραγματικότητα μόνο ένα κλάσμα από αυτά».

Η ανομοιόμορφη εφαρμογή ενέχει επίσης τον κίνδυνο να στρεβλώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και να αναιρέσει τις πολυετείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Claeys.

Ανησυχία της βιομηχανίας

Όταν παρουσίασε τα έκτακτα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στις εθνικές απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση.

Το ανώτατο όριο εσόδων ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει οριστεί αρκετά χαμηλά ώστε να πλήξει περισσότερο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα από ό,τι την ενέργεια που παράγεται από πυρηνικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είναι φθηνότερη στην παραγωγή και θα διατηρήσει υψηλά περιθώρια κέρδους, ακόμη και με ανώτατο όριο εσόδων 180 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, η ευελιξία των κυβερνήσεων της ΕΕ να διατηρήσουν τα ήδη υπάρχοντα εθνικά ανώτατα όρια τιμών ή να ορίσουν χαμηλότερα αυξάνει τις ανησυχίες της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να αποφασίσει, αν έχει στη διάθεσή του τις πληροφορίες αυτές, να έχει χαμηλότερο ανώτατο όριο εσόδων για τις υπέρμετρες τεχνολογίες: πυρηνικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παράδειγμα, που θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερα, επειδή το ισοπεδωτικό τους κόστος είναι συνήθως χαμηλότερο», εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ωστόσο, ένα συνονθύλευμα διαφορετικών ανώτατων ορίων τιμών, που θα εισαχθούν μονομερώς από μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, θα δημιουργούσε επενδυτική αβεβαιότητα, προειδοποίησε η WindEurope, ένας βιομηχανικός φορέας.

«Ένα ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ για τα έσοδα από την αιολική ενέργεια θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό – ένα ενιαίο ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ. Το να επιτρέπεται στις χώρες να αποκλίνουν από αυτό και να έχουν χαμηλότερα ανώτατα όρια δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα – και θα επιβραδύνει τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειαζόμαστε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.

Παρόμοιοι φόβοι έχουν εκφραστεί από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

«Λυπούμαστε πολύ για τη δυνατότητα που διατηρείται για τα κράτη μέλη να ορίσουν χαμηλότερο ανώτατο όριο εσόδων σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Naomi Chevillard, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων της SolarPower Europe.

«Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για τους επενδυτές και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ενότητα της αγοράς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ορίσει ένα πανευρωπαϊκό βασικό επίπεδο αναλογικότητας για τα νέα μέτρα ανώτατου ορίου», πρόσθεσε η ίδια.

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει επίσης επισημάνει τις ανησυχίες ότι, εάν η τιμή μειωθεί, θα μπορούσε να πλήξει τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ζωτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πρέπει να συνοδεύεται από τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμες συμβάσεις λιανικής πώλησης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Sanjeev Kumar από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας.

«Η επιδότηση της υψηλής τιμής της ορυκτής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας στη λιανική αγορά θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν απεχθής», πρόσθεσε.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει κατά των «ασυντόνιστων ανώτατων ορίων» που «μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές στρεβλώσεις μεταξύ των παραγωγών στην Ένωση, καθώς οι παραγωγοί ανταγωνίζονται σε ολόκληρη την ΕΕ σε μια συζευγμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι υπουργοί της ΕΕ εξετάζουν επί του παρόντος τις προτάσεις και αναμένεται να συμφωνήσουν επ’ αυτών σε έκτακτη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου.

(από euractiv.gr)