Αύριο στις 9.30 π.μ. οι Ανακοινώσεις Σκρέκα για τις Επιδοτήσεις σε Ρεύμα και Φ. Αέριο για το Οκτώβριο και το Νέο Σύστημα

Αύριο στις 9.30 π.μ. οι Ανακοινώσεις Σκρέκα για τις Επιδοτήσεις σε Ρεύμα και Φ. Αέριο για το Οκτώβριο και το Νέο Σύστημα
energia.gr
Τρι, 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 19:13

Αύριο Τετάρτη, στις 9.30 ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο. Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ. Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Ωστόσο, χθες, μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, κ. Κώστας Μανιάτης, δήλωσε ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος είναι μη εφαρμόσιμη (βλ. εδώ). Όπως εξήγησε, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες». Εξήγησε παράλληλα ότι, παρά τα όσα εξαγγέλλονταν για «έξυπνους μετρητές», το θέμα είναι ακόμη στη φάση του διαγωνισμού από τον Ιανουάριο.

Οι  επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις αλλά με ένα νέο μοντέλο, που θα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσον αφορά στο ρεύμα θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται.

  • Τη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης με «ταβάνι» τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, που εκτιμάται ότι αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά και θα λάβει το μεγαλύτερο ύψος επιδότησης.
  • Τη μεσαία κατηγορία που εκτιμάται ότι θα αφορά σε καταναλώσεις έως 1.000 κιλοβατώρες το μήνα, με χαμηλότερη κρατική ενίσχυση.
  • Και την υψηλή κατανάλωση άνω των 1.000 κιλοβατώρων μηνιαίως, που θα λάβει και τη μικρότερη επιδότηση.

Το ποσό της επιδότησης δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή ρεύματος που θα πληρώνει τελικά ο καταναλωτής για την χαμηλή κατηγορία θα είναι 15 λεπτά η KWh.

Παράλληλα, ως σήμερα τα μεσάνυκτα αναμένεται οι πάροχοι να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα, τα οποία αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να παρασύρουν πτωτικά και τις επιδοτήσεις.  Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο να κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,599 με 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες.