Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), προχώρησε την Tετάρτη σε ακόμη μια επιθετική αύξηση επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τέτοιου επιπέδου, με τα επιτόκια να διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 3% και 3,25%. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να φθάσει στο 5,4% αντί για 5,2%

που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (+0,2%), αντί για +1,7% που είχε προβλέψει η Fed τον Ιούνιο.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί στο 4,4% έως το τέλος του έτους και στο 4,6% κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση στις επικαιροποιημένες τριμηνιαίες προβολές που δημοσιεύονται παράλληλα με τη δήλωση. Αυτό δείχνει ότι μια τέταρτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι για την επόμενη συνάντηση τον Νοέμβριο, περίπου μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Λίγο αφότου η FED ανακοίνωσε νέα αύξηση 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,612%, από κλείσιμο στο 3,571% την Τρίτη. Η απόδοση του διετούς, η οποία είναι ακόμη πιο ευαίσθητη στις αλλαγές πολιτικής της Fed, σκαρφάλωσε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 4,121%, από διακανονισμό 3,962% την Τρίτη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές τους πέφτουν.

Μάχη με τον πληθωρισμό

Οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στην Ασία αλλά και την Ευρώπη προχωρούν επίσης σε αυξήσεις επιτοκίων σε έναν πόλεμο ενάντια στον πληθωρισμό που ταράζει τους καταναλωτές και ανησυχεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Όμως αυτά τα εργαλεία πίεσης λειτουργούν με καθυστέρηση: Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα χρειαστούν μήνες για να φιλτραριστούν σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και να τεθούν πλήρως σε ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιθετική νομισματική πολιτική που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη ωθεί τις κεντρικές τράπεζες σε επικίνδυνα εδάφη. Οταν η ανάπτυξη στην Κίνα και την Ευρώπη επιβραδύνεται ήδη και οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνονται, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να το παρακάνουν και να προκαλέσουν βαθύτερες ύφεση, προειδοποιούν ορισμένοι οικονομολόγοι.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 2,25% χθες, παρόλο που είπε ότι η Βρετανία μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση. Η ΕKT αναμένεται επίσης να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει την ευρωπαϊκή οικονομία σε αναταραχή. Η Ινδονησία, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική και η Νορβηγία έχουν επίσης αυξήσει τα επιτόκια τους.