ΟΗΕ-Ιράν: Ο Πρόεδρος Ραϊσί Αμφισβητεί την Αξία Μιας Πυρηνικής Συμφωνίας, Υπόσχεται Έρευνα για τον Θάνατο της 22χρονης Αμινί

ΟΗΕ-Ιράν: Ο Πρόεδρος Ραϊσί Αμφισβητεί την Αξία Μιας Πυρηνικής Συμφωνίας, Υπόσχεται Έρευνα για τον Θάνατο της 22χρονης Αμινί
energia.gr
Παρ, 23 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:06

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί αμφισβήτησε εκ νέου την αξία της αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει νόημα σε μια συμφωνία που δεν έβαλε τέλος στις επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη χώρα του.

«Πώς μπορούμε να έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία αν δεν σταματήσουν αυτές οι έρευνες;» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα είναι να απειληθεί στρατιωτικά.

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες»

Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος, δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Από τις έναρξη των διαδηλώσεων τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν ανέφερε χθες η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και κωμοπόλεις στο Ιράν και ότι ανησυχεί για τις «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα», από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια της.