Ο χρόνος χορήγησης από την ελληνική πολιτεία των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καθορίσει το πότε θα δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων, που τοποθετείται, βάσει των σημερινών δεδομένων, για το τελευταίο τρίμηνο του 2025

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελεί το πρώτο επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης (ΕΠΕ) που θα δημιουργηθεί στη χώρα, αντικαθιστώντας την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση (ΑΒΣ) των Οινοφύτων. Εκεί, σε συνολική έκταση 11.582 στρεμμάτων υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Τέλη άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, η εταιρεία ειδικού σκοπού με αντικείμενο την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ) των Οινοφύτων Ασωπού κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες προς έγκριση τους απαιτούμενους φακέλους της επένδυσης αξίας 116 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις τεχνικές μελέτες, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου που θα θέσει τέλος στην άτυπη και ρυπαίνουσα βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων. Ως εκ τούτου, βασικό ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία υλοποίησης της επένδυσης είναι η ελληνική πολιτεία να εγκρίνει το σύνολο των μελετών που έχει καταθέσει η ΕΑΝΕΠ, της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Goldair και οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Συμετάλ. Εάν η εταιρεία ειδικού σκοπού εξασφαλίσει το πράσινο φως έως το τέλος της χρονιάς, ο στόχος για τη δημοπράτηση του έργου, που είναι αρκετά σύνθετο, σε ορίζοντα τριετίας καθίσταται περισσότερο ρεαλιστικός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τις παραπάνω αδειοδοτήσεις θα διαδεχθεί η εκπόνηση και έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης. Μέσω της πολεοδομικής μελέτης προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, το είδος των χρήσεων γης, οι ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις, όπως και τα δίκτυα και έργα υποδομής. Κρίσιμης σημασίας είναι και η έκδοση της πράξης εφαρμογής, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν από τη δημοπράτηση, αρχές τέταρτου τριμήνου του 2025, της κατασκευής των έργων της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του τέταρτου τριμήνου του 2026, βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος.

Ενόσω επιδιώκεται να προχωρήσει αδειοδοτικά το έργο, επίκειται η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα. Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο περιέχει, κατά πληροφορίες, δύο σημεία που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς. Πρώτον, δεν θα απαιτείται να ιδρύεται εταιρεία διαχείρισης η οποία ως ενεργητικό θα έχει το σύνολο των υποδομών που θα έχει υλοποιήσει η εταιρεία ανάπτυξης, η οποία, με τον τρόπο αυτό θα αποστερούνταν τα έσοδα από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων (που παραχωρεί στη διαχειρίστρια εταιρεία). Θα υπάρχει δηλαδή μία ενιαία εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης. Δεύτερον, παύει να υφίσταται η υποχρέωσή της, σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιείται βάσει των επιχειρησιακών αναγκών.

Παράλληλα, στις 20 Οκτωβρίου ξεκινάει η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, συνολικού προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων. Η ΕΑΝΕΠ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υποβάλει πρόταση με αντικείμενο την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του επιχειρηματικού πάρκου. Πρόκειται για έργο 15 εκατ. ευρώ με κρίσιμη σημασία, αποτελώντας πυλώνα του εγχειρήματος εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Οινοφύτων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")