Σε ενέργειες προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες του ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξευθεί στα ύψη, προχωρά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.  Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Χάρης Σαχίνης, στο πρώτο εξάμηνο του έτους  το ενεργειακό κόστος ανήλθε στα 17,9 εκατ. ευρώ 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε στις 460 χιλ. ευρώ από 187 χιλ. ευρώ. 

 

Προς το παρόν η επίδραση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, δεν είναι εμφανής στα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης καθώς τόσο η θετική έκβαση δικαστικών υποθέσεων, όσο και η βελτίωση στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών, είχαν θετική επίδραση. 

Για την εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε αλλαγή λογαριασμών που έχει σε ΑΠΕ, σε net metering. 

Επίσης προχωρά και ο διαγωνισμός με στόχο την ανέγερση νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, στο Περισσό. 

Πρόκειται για σύνθεση κτιριακών όγκων που θα ξεπερνούν τα 16.000 τ.μ, κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί́ ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, το δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων. 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου εξασφαλίζει τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, αξιοποιώντας τα κλιματολογικά́ στοιχεία της περιοχής.

Τα ενεργητικά́ μηχανολογικά́ συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά́ με τα παθητικά συστήματα και το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια, με εφαρμογές καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής. 

Υπολογίζεται πως θα προσφέρει εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε πως μέχρι το τέλος τους έτους  θα ενταθούν οι προσπάθειες να ανταπεξέλθει η ΕΥΔΑΠ στο ενεργειακό κόστος και παράλληλα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Αναφορικά με το επενδυτικό της πρόγραμμα, όπως είπε, υπάρχουν αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών από τους αναδόχους λόγω της αύξησης των πρώτων υλών.

Για τον λόγο αυτό η ΕΥΔΑΠ στα ετήσια της οικονομικά αποτελέσματα θα παρουσιάσει και το επικαιροποιημένο επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο θα έχει ενσωματώσει όλες τις αλλαγές. 

Τέλος αναφορικά με έσοδα από τις νέες συνδέσεις, όπως τονίστηκε από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρατηρείται σημαντική αύξηση, γεγονός που οφείλεται στην οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική.  

Συγκεκριμένα τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο από νέες συνδέσεις ενισχύθηκαν 30% και ανήλθαν στα 1,95 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και 1,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 

*Από capital.gr