«Πυρ και μανία» είναι στην Ουάσιγκτον με τον ΟΠΕΚ+. Η απόφαση του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ (φωτό), χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη». Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος, καθώς αρκετές χώρες του Οργανισμού αντλούν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό, τι προβλέπεται στις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη στα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν παραγωγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με τα τωρινά δεδομένα παραγωγής μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα απαιτούσε από οκτώ μόλις χώρες να περιορίσουν την πραγματική τους παραγωγή, με την μείωση να αντιστοιχεί περίπου στα 880.000 βαρέλια την ημέρα.