Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε στον Ερντογάν, στη Πράγα, όπου αντάλλαξε χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι «θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε στο ζήτημα του Κυπριακού προβλήματος» , δείχνοντας την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να επαναρχίσει τις ατελεύτητες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξήχθησαν επί μία 40ετία για το Κυπριακό, που είναι η πρώτη εισβολή

και κατοχή εδάφους στην Ευρώπη μετά την λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου, αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ομοιότης του Κυπριακού υπάρχει με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον τρίτο Ευρωπαϊκό πόλεμο, αν θεωρηθεί ότι η σύρραξις του ΝΑΤΟ με τη Σερβία, για το Κοσσυφοπέδιο, ήταν η δευτέρα. Προσομοιάζει με αυτή κι από το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Μιλόσεβιτς κατέληξε να γίνει αποσυνάγωγος της Ευρώπης, όπως σήμερα ο Ερντογάν, εαν πιστεύσουμε τους «Ταϊμς» του Λονδίνου που έγραψαν εχθές, εξ αφορμής της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των συνδεδεμένων μ’ αυτήν κρατών, ότι «κανείς από τους 43 ηγέτες , αφιερωμένους στην υπόθεση της ειρήνης , δεν επεθύμει να παρακαθίσει μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, στην Πράγα».

Ίσως, διότι ο Ερντογάν απειλεί αναφανδόν με πόλεμο την Ελλάδα και την κατάληψη ολοκλήρου της Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό, που αριθμεί 44.000 άνδρες στην βόρειο, κατεχομένη Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπήρξεν η εξαίρεση καθώς είχε μακρά συνάντηση με τον Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Το ζήτημα όμως δεν ήταν αν τον συνήντησε αλλά τι διημείφθη μεταξύ των και ποίο το αποτέλεσμα της συζητήσεως.

Ελπίζεται, ο Ερντογάν να απεκόμισε απ’ την συνάντηση αυτή, ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει περαιτέρω παραβίαση τη εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρκετά έως εδώ και μη παρέκει: Ούτε Τουρκικός εποικισμός της Αμμοχώστου, μήτε Τουρκικές θαλάσσιες γεωτρήσεις του οικοπέδου όπου το ανακαλυφθέν γενναίο κοίτασμα φυσικού αερίου της ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ.

Άλλωστε κι η επίδοξος πρωθυπουργός της Ιταλίας Γεωργία Μελόνι ετάχθη κατά της Τουρκίας για τις πολεμοχαρείς δηλώσεις και το παράτυπο συμβόλαιο της με την Λιβύη, όπως το Φόρεϊν Όφις και το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών που απέρριψαν τις Τουρκικές  διεκδικήσεις των νήσων στο Αιγαίο πέλαγος , δηλώνοντας ότι η Ελληνική κυριαρχία των δεν αμφισβητείται.

Είχε προηγηθεί ανάλογη δήλωση του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιπλέον απεφάσισε να «συνεταιριστεί» με την Κύπρο την οποία και θα εξοπλίσει με σύγχρονα όπλα , καταργώντας το μέχρι πρότινος «εμπάργκο».

Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν στερείται πολιτικής οσφρύσεως, κάτι έχει μυριστεί ότι δεν πάει καλά με τις Τουρκικές μεγαλαυχίες και είπε στον Αναστασιάδη: «Ναι κάτι πρέπει να γίνει αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Πράγματι, την ώρα που ο Ερντογάν προετοιμάζεται για εκλογές, η Τουρκική οικονομία έχει τα χάλια της και η λαϊκή αντίδραση για την ακρίβεια της ενεργείας γιγαντώνεται παντού- άρα  και στην Τουρκία- «κατάλληλη δεν ειν’ η μέρα σήμερα» , όπως έγραψε ο ποιητής για τον Μιθριδάτη. «Τα περισσότερα εις κινδύνους θα τον φέρουν»(*)

 

(*) Κ.Π.Καβάφη: «Εν πορεία προς την Σινώπη». Ο Μιθριδάτης Ευπάτωρ , 132-63 π.Χ. , περίφημος βασιλεύς του Πόντου επολέμησε κατά των Ρωμαίων και επεξέτεινε το βασίλειον του σ’ όλη την Μικρά Ασία αλλά τελικά αυτοκτόνησε εξ ατίας της επαναστάσεως του γιού του Φαρνάκη.