Στους Αμερικανούς Καρλ Μπάρι Σάρπλες και Κάρολιν Μπερτόζι, καθώς και στον Δανό Μόρτεν Πέτερ Μέλνταλ, απένειμε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών το βραβείο Νομπέλ Χημείας για «την ανάπτυξη της “χημείας του κλικ” και της βιο-ορθογωνικής χημείας», δύο νέους τομείς της σύγχρονης χημικής έρευνας

 

Ο Σάρπλες, στα 81 του χρόνια, έγινε ένας από τους ελάχιστους επιστήμονες (μόλις ο πέμπτος) που τιμώνται για δεύτερη φορά με Νομπέλ – η πρώτη, το 2001, επίσης με Νομπέλ Χημείας, για την έρευνά του γύρω από την ασυμμετρική οργανική κατάλυση.

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια Σάρπλες και ο 58χρονος Μόρτεν Μέλνταλ, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τιμήθηκαν για τις πρωτοποριακές έρευνές τους για τη «χημεία του κλικ», γνωστή και ως «χημεία Lego», μια νέα μορφή σύνδεσης μορίων. Η μέθοδος αυτή αξιοποιείται κυρίως στην παρασκευή φαρμάκων, στη χαρτογράφηση του DNA και στη δημιουργία νέων υλικών. «Αν συνδέει κανείς μόρια μεταξύ τους, σαν τουβλάκια Lego, θα μπορεί να συνδέσει τα ικριώματα αυτά και να δημιουργήσει περίπλοκα μόρια», σημείωσε το μέλος της επιτροπής Νομπέλ, Γιόχαν Ακβιστ.Νομπέλ Χημείας: Διασύνδεση μορίων… σαν Lego-1

Η 55χρονη Αμερικανίδα Κάρολιν Μπερτόζι έλαβε το βραβείο για την εφεύρεση της βιο-ορθογωνικής χημείας, νέα κατηγορία χημικών αντιδράσεων οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλούνται στο εσωτερικό έμβιου οργανισμού, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τις βασικές λειτουργίες και τη χημική του σύνθεση.

«Είμαι απολύτως έκπληκτη. Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω», είπε η τιμηθείσα κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με την επιτροπή απονομής. Η καθηγήτρια του Στάνφορντ Μπερτόζι γίνεται η όγδοη γυναίκα που βραβεύεται με Νομπέλ Χημείας. Η έρευνά της επέτρεψε στην επιστημονική κοινότητα να παρατηρήσει για πρώτη φορά λειτουργίες στον φλοιό των μορίων ζωντανών κυττάρων.

«Το φετινό βραβείο Χημείας αφορά σχετικά απλές διεργασίες, που κατέστησαν δυνατές χάρη σε απλές μεθόδους. Οι ερευνητές αυτοί μας έδειξαν πώς είναι εφικτή η δημιουργία αποτελεσματικών μορίων ακολουθώντας προφανή μεθοδολογία», είπε ο Ακβιστ, αναφερόμενος στη χημεία του κλικ και στη βιο-ορθογωνική χημεία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")