Μεγάλες επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προετοιμάζει ο κολοσσός ψηφιακού εμπορίου Amazon για τη Γηραιά Ηπειρο μέσα σε ορίζοντα πενταετίας, που θα αφορούν ηλεκτρικά φορτηγά και ημιφορτηγά, καθώς και κόμβους διανομής πακέτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η επένδυση εντάσσεται στον σχεδιασμό της ώστε να επιτύχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα από τις δραστηριότητές της, αλλά και στοχεύει στην τόνωση της

 καινοτομίας στον κλάδο των μεταφορών και στην παροχή κινήτρων για να αυξηθούν οι δημόσιες υποδομές των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Amazon επιδιώκει να υπερτριπλασιάσει τον στόλο οχημάτων της στην Ευρώπη, ούτως ώστε από 3.000 να φθάσουν και να ξεπεράσουν τις 10.000 έως το 2025. Πάντως, δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων της επί του συνολικού της στόχου, αν και διευκρίνισε ότι αυτά τα 3.000 ημιφορτηγά μηδενικών εκπομπών παρέδωσαν πάνω από 100 εκατομμύρια πακέτα το 2021. Η Amazon σχεδιάζει επίσης να αγοράσει περισσότερα από 1.500 ηλεκτρικά βαρέα φορτηγά οχήματα τα επόμενα χρόνια.

Αν και ορισμένες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης συστημάτων τροφοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών παράδοσης δεμάτων United Parcel Service και και FedEx, έχουν δεσμευθεί να αγοράσουν μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών ημιφορτηγών και φορτηγών μηδενικών εκπομπών, δεν υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα τέτοια οχήματα στην αγορά. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να διαθέσουν ηλεκτρικά ημιφορτηγά και φορτηγά στην αγορά, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, οξυμένο ανταγωνισμό από τους παλαιού τύπου κατασκευαστές όπως οι General Motors και Ford Motor. Η μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών ημιφορτηγων της Amazon ωστόσο αφορά 100.000 οχήματα από τη Rivian Automotive έως το 2025. Ακόμα, η εταιρεία ανέφερε ότι, εκ παραλλήλου με τις επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα, θα διαθέσει κεφάλαια και για χιλιάδες φορτιστές σε εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, ο αμερικανικός όμιλος λιανεμπορίου θα επενδύσει χρήματα προκειμένου να διπλασιάσει το ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων μικροκινητικότητας, που σήμερα καλύπτει 20 πόλεις. Η χρήση τους από την Amazon είναι πως, όντας σε κεντρικά σημεία, μπορεί να τα εκμεταλλεύεται για να δοκιμάζει νέες και ήπιες ως προς τους ρύπους μεθόδους παράδοσης. Μία από τις μεθόδους αυτές είναι η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων, που μπορούν και μεταφέρουν δέματα, ή η παράδοση πακέτων με τα πόδια για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων. Συνολικά η Amazon έχει ορίσει ως στόχο για να μην εκπέμπει παρά μηδενικά καυσαέρια το 2040. Εν τω μεταξύ, ενόψει εορταστικής περιόδου, η οποία ουσιαστικά ξεκινά για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 24 Νοεμβρίου, ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε πως θα προσλάβει 150.000 νέους υπαλλήλους. Την εν λόγω περίοδο, που εκτείνεται έως την Πρωτοχρονιά χονδρικά, απαιτούνται περισσότεροι εργαζόμενοι για τις θέσεις στη συσκευασία, στη διαλογή και στην αποστολή προϊόντων. Βέβαια, οι προσλήψεις για τα Χριστούγεννα είναι κάτι σύνηθες για την Amazon και τον κλάδο συνολικά, αλλά φέτος θα πραγματοποιηθούν υπό συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού και ανελαστικής αγοράς εργασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση ωρομισθίων για αποθηκάριους και εργαζομένους στην παράδοση.

kathimerini.gr