Κοινοπραξία Αγοράζει την Westinghouse Electric, για $ 7,9 δισ  ως Ένδειξη Αναζωογόνησης της Πυρηνικής Ενέργειας

Κοινοπραξία Αγοράζει την Westinghouse Electric,  για $ 7,9 δισ  ως  Ένδειξη Αναζωογόνησης της Πυρηνικής Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 12 Οκτωβρίου 2022 - 11:52

Η ώθηση για αποσύνδεση της Ευρώπης από την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς αυτή την πηγή ενέργειας. Παράλληλα ο δρόμος για την απανθρακοποίηση (σε όλο τον κόσμο) οδηγεί σε επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, όταν πριν από λίγο διάστημα δεν γινόταν καμία συζήτηση για κάτι τέτοιο. Η Westinghouse Electric

μια αμερικανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, αγοράζεται από μια κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια συμφωνία 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τη χρεοκοπία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κεντρίζει νέο ενδιαφέρον για μια βιομηχανία που είχε πέσει στην εύνοια των επενδυτών, αναφέρουν οι FT.

Η Brookfield Renewable Partners, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές καθαρής ενέργειας στον κόσμο, και η Cameco, προμηθευτής καυσίμου ουρανίου, αγοράζουν την εταιρεία σε ένα στοίχημα ότι οι ανησυχίες για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια θα αναζωογονήσουν την τύχη του πυρηνικού τομέα.

Θα αγοράσουν τον όμιλο, ο οποίος κατασκευάζει τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους μισούς περίπου πυρηνικούς αντιδραστήρες στον κόσμο, από ένα ξεχωριστό τμήμα της Brookfield Asset Management που διαχειρίζεται τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Είμαστε μάρτυρες μερικών από τα καλύτερα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς που έχουμε δει ποτέ στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Tim Gitzel, διευθύνων σύμβουλος της Cameco, η οποία εδρεύει στο Saskatchewan του Καναδά. «Η πυρηνική ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σε έναν κόσμο που δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ενεργειακή ασφάλεια».

Η Cameco ανακοίνωσε επίσης πώληση μετοχών 650 εκατ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησαν περισσότερο από 13% στις συναλλαγές μετά τις ώρες λειτουργίας.

Οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι πρόσφατα απέφευγαν την ανάπτυξη νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και μιας σειράς μαζικών υπερβάσεων κόστους και χρονοδιαγράμματος. Αλλά η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχει φέρει ξανά στο επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι μπορεί να παρέχει ενέργεια χωρίς άνθρακα, 24 ώρες την ημέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει πει ότι η πυρηνική παραγωγή πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050 για να πετύχει καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία την έχει στρέψει περαιτέρω στο προσκήνιο, καθώς οι χώρες σπεύδουν να βρουν αξιόπιστους αντικαταστάτες για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Brookfield Renewable Partners θα αγοράσει το 51% της Westinghouse για 2,3 δισ. δολάρια, ενώ η Cameco θα αγοράσει το 49% της εταιρείας για 2,2 δισ. δολάρια. Όταν συμπεριλαμβάνεται υφιστάμενο χρέος 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διατηρείται στον ισολογισμό της Westinghouse, οι αγοραστές θα πληρώσουν μια εταιρική αξία 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, ένα μέρος της εταιρείας θα ανήκει στο Brookfield Transition Fund, με επικεφαλής τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney. «Κάθε αξιόπιστη μηδενική οδός βασίζεται στη σημαντική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Carney.

Η πώληση του Westinghouse αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο απροσδόκητο κέρδος για την επιχείρηση ιδιωτικών κεφαλαίων του Brookfield. Επένδυσε 1 δισ. δολάρια σε ίδια κεφάλαια για να εξαγοράσει τη Westinghouse αφού η Toshiba, ο πρώην ιδιοκτήτης της, την έθεσε σε πτώχευση το 2017 εν μέσω μεγάλων υπερβάσεων κόστους σε έργα στη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα. Θα λάβει περίπου 5,5 δισ. δολάρια μέσω της πώλησης και των μερισμάτων.

Βραχυπρόθεσμα, η Westinghouse θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ώθηση για αντικατάσταση προμηθευτών στους περισσότερους από 30 δυτικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν τωρα με ρωσική τεχνολογία. Η εταιρεία έχει ζητήσει ταχεία έγκριση για την παροχή καυσίμου αντικατάστασης για εργοστάσια σε χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία.