Νέα Μονάδα Συμβουλευτικής στο Γεωπολιτικό Ρίσκο Συστήνει ο Επενδυτικός Οίκος Lazard με Επικεφαλής Πρώην Ανώτατο Στέλεχος της CIA

Νέα Μονάδα Συμβουλευτικής στο Γεωπολιτικό Ρίσκο Συστήνει ο Επενδυτικός Οίκος Lazard με Επικεφαλής Πρώην Ανώτατο Στέλεχος της CIA
energia.gr
Πεμ, 13 Οκτωβρίου 2022 - 16:46

Καινοτόμους συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο των επενδύσεων φιλοδοξεί να παράσχει ο οίκος Lazard προσλαμβάνοντας μία πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια πληροφοριών της CIA

H Jami Miscik, η οποία μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για την Kissinger Associates, υπήρξε επίσης συμπρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Πληροφοριών του προέδρου Ομπάμα.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος συστήνει ειδική μονάδα γεωπολιτικής ανάλυσης, με επικεφαλής την Miscik, με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε CEOs και διευθυντές εταιριών σχετικά με το γεωπολιτικό ρίσκο. Ο Peter Orszag, διευθύνων σύμβουλος του τομέα χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής της Lazard και πρώην διευθυντής προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι η τράπεζα βλέπει μία προοπτική στην αξιολόγηση των οικονομικών συνεπειών των γεωπολιτικών γεγονότων που συμπληρώνουν την υπάρχουσα πρακτική της διεθνώς.

Σύμφωνα με τον Orszag, η Lazard θα διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες της σε σχέση με άλλες συμβουλευτικές εταιρείες κινδύνου συνδυάζοντας συμβουλές για παγκόσμιες υποθέσεις με την τεχνογνωσία της στη σύναψη συναλλαγών και στην ανάλυση δεδομένων.

«Υπάρχουν άλλες ομάδες εκεί έξω που αξιολογούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά κανείς δεν το συνδυάζει με την οικονομική ανάλυση με τον τρόπο που μπορούμε εμείς», δήλωσε ο Orszag σε συνέντευξή του.Μαζί με τη Miscik, εντάσσονται στο δυναμικό της Lazard ο στρατηγός John Abizaid, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, και ο William McRaven, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ όταν η ειδική επιχειρησιακή μονάδα του αμερικανικού ναυτικού, Navy Seals, σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η γεωπολιτική ομάδα της Lazard θα έχει έδρα σε ένα νεοσύστατο γραφείο του επενδυτικού οίκου στο Ώστιν του Τέξας, με από κοινού επικεφαλής τον Theodore Bunzel και τον David Kaufman.

Η κίνηση αυτή, που έρχεται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεπαγόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, φέρνει τη Lazard, η οποία σήμερα συμβουλεύει εταιρείες blue-chip όπως η Google, η IBM και ο Όμιλος BT σε θέματα που αφορούν συγχωνεύσεις και εξαγορές, σε ανταγωνισμό με συμβουλευτικές που κινούνται καθαρά στον χώρο των διεθνών σχέσεων και της γεωπολιτικής, όπως οι Kissinger Associates, Eurasia Group και οι WestExec Advisors της Teneo.

«Σήμερα οι εταιρείες έχουν πάει από την αντίληψη ότι καλό θα ήταν να έχουν και μία ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, στο να την φέρουν στο προσκήνιο της λήψης των αποφάσεών τους», δήλωσε από την πλευρά της η Jami Miscik, εν όψει των νέων της καθηκόντων.