Ο Mακρύς Δρόμος της ΕΕ για τον Περιορισμό των Τιμών της Ενέργειας και το Μήνυμα στη Γερμανία

Ο Mακρύς Δρόμος της ΕΕ για τον Περιορισμό των Τιμών της Ενέργειας και το Μήνυμα στη Γερμανία
energia.gr
Δευ, 24 Οκτωβρίου 2022 - 12:14

Αν κάποιος προσπαθήσει να αποκρυπρογραφήσει τη συμφωνία των ηγετών για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, θα βρεθεί μπροστά σε πολλά ερωτήματα. Το πιό σημαντικό από αυτά είναι η μορφή του προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμής έκτακτης ανάγκης — και εάν θα χρειαστεί άλλη μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για να ολοκληρωθεί. Στα συμπεράσματα της συνόδου 

κορυφής της Παρασκευής, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στις προσπάθειες τους για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης. Αλλά δεν ήταν αυτό ακριβώς που είχαν στο μυαλό τους. Το πακέτο στο οποίο θα εργαστεί τώρα η Επιτροπή περιλαμβάνει το μέτρο του περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου εάν φτάσουν σε «υπερβολικά» επίπεδα - κάτι που η Γερμανία προσπάθησε μάταια να καταργήσει εντελώς.

Ας μην περιμένουμε, ωστόσο, ταχεία πρόοδο – παρά τις εκκλήσεις της Ιταλίας για επείγουσα δράση στη παρέμβαση που ουσιαστικά ήταν το κύκνειο άσμα του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πριν δώσει τη σκυτάλη στην Τζόρτζια Μελόνι. Η αυριανή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο έχει προγραμματιστεί απλώς μια μεσημεριανή συζήτηση για το θέμα, με τις διαπραγματεύσεις να περιμένουν πιθανότατα μέχρι τις 18 Νοεμβρίου προτού υπογραφούν τα μέτρα, εάν συμφωνηθούν

Αντίθετα, οι υπουργοί Ενέργειας θα επικεντρωθούν σε μια οδηγία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και τη νομοθεσία για το φυσικό αέριο διαφορετικού είδους: την ανάπτυξη καθαρότερων αερίων όπως το υδρογόνο. Δεν είναι επίσης σαφές ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα είναι σε θέση να περάσουν βιαστικά το έκτακτο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου.

Η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής ότι οι ηγέτες θα «καταληφθούν του θέματος» σχεδιάστηκε ως αιφνιδιασμός για τη Γερμανία, δεδομένων των ανάμεικτων συναισθημάτων της σχετικά με την ιδέα περιορισμού των τιμών. Ο Σολτς είπε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι οι 27 ηγέτες είχαν συνάψει μια συμφωνία να μην χρησιμοποιούν ειδική πλειοψηφία (QMV) για να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε λεπτομερή νομοθεσία για την υποστήριξη των γενικών αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο. «Συμφωνήσαμε ότι θέλαμε να ενεργήσουμε με αμοιβαία συμφωνία, ώστε καμία χώρα να μην υπερψηφίζεται», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους. «Έτσι, το θέμα μπορεί να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου εάν χρειαστεί».

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Σολτς είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του QMV σε άλλους τομείς, όπως η φορολογία και οι εξωτερικές υποθέσεις, όπου οι κυρώσεις μπορούν - και έχουν - συγκρατηθεί από το βέτο μιας χώρας (Ουγγαρία).

Αλλά οι σκεπτικιστές του QMV επισημαίνουν το ...δηλητηριώδες ιστορικό αυτού του είδους λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα μετά το 2015, όταν η Ουγγαρία και πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υπερψηφίστηκαν για το θέμα της μετανάστευσης και πέρασαν πολλά χρόνια πολεμώντας αυτήν την απόφαση στα δικαστήρια.

Ανώτερος διπλωμάτης από μια χώρα με ανώτατο όριο τιμών είπε ότι ο Σολτς πίεσε να επιστρέψει το θέμα στους ηγέτες ως «φρένο έκτακτης ανάγκης», δεδομένου ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών θα κατέληγαν σε ειδική πλειοψηφία και όχι στην ομοφωνία που απαιτείται μεταξύ των ηγετών. «Δεν μας πειράζει όσο δίνει στη Γερμανία μια αίσθηση ασφάλειας», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Το αποτέλεσμα πάντως θα μπορούσε να είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να συγκληθούν για μια ακόμη πρόσθετη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πριν από την επόμενη τακτική, στα μέσα Δεκεμβρίου.