Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των σλοβακικών δήμων με ελάχιστη βοήθεια από την κυβέρνηση. Η ενεργειακή κρίση τον επερχόμενο χειμώνα μπορεί να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με την EURACTIV Σλοβακίας. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς προϋπολογισμούς

, οι τοπικές κυβερνήσεις έσπρωξαν το ταμείο χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Το πόσο βαθιά επηρεάστηκαν οι δήμοι ποικίλλει ανάλογα με το πόση βοήθεια έλαβαν από το κράτος, δήλωσε η Jana Červenáková από την Ένωση Πόλεων της Σλοβακίας στη EURACTIV Σλοβακίας. Ωστόσο, οι φτωχότερες περιοχές της Ανατολικής Σλοβακίας επηρεάστηκαν γενικά περισσότερο.

Στις αρχές της άνοιξης του τρέχοντος έτους, οι περιοχές αυτές επλήγησαν από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Červenáková εξήγησε ότι αν και οι περισσότερες δαπάνες που σχετίζονται με τους πρόσφυγες καταβλήθηκαν από την κυβέρνηση, δεν έχει ακόμη φανεί πόσο θα συμβάλει το κράτος στη μακροπρόθεσμη αφομοίωση των Ουκρανών.

Η Červenáková και πολλοί άλλοι δήμαρχοι και τοπικοί εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν ότι οι προϋπολογισμοί τους είναι εξαιρετικά πιεσμένοι μετά από μια σειρά συνεχών κρίσεων. Αλλά τα χειρότερα μπορεί να έρθουν ακόμη.

«Οι συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, οι πόλεις και οι δήμοι έχουν περιορισμένες επιλογές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, επειδή εξαρτώνται από τις λύσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Καθώς οι λύσεις δεν είναι ακόμη προφανείς, οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται επί του παρόντος σε κατάσταση σημαντικής αβεβαιότητας όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τους», δήλωσε η Červenáková.

Η δυσαρέσκεια στους δήμους αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ένωση Πόλεων και Δήμων της Σλοβακίας (ZMOS) απείλησε ήδη με απεργία τον Ιούνιο και έκτοτε διοργάνωσε αρκετές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

«Το κράτος παραβιάζει με τα μέτρα του τους δημοσιονομικούς κανόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν σέβεται τις αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες των συμβουλίων. Αποφεύγει τις συστημικές λύσεις, λαμβάνοντας μόνο λαϊκίστικες αποφάσεις που τελικά δεν βοηθούν τους κατοίκους των πόλεων και των δήμων», δήλωσε η ZMOS.

euractiv.gr