Ο προϋπολογισμός της Μάλτας για το 2023 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα με σημαντική έμφαση στην ενεργειακή κρίση και την προστασία των ευάλωτων εν μέσω αυξημένων τιμών και παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό του κυβερνητικού νομοθετικού σώματος μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου 2022, στις οποίες το κυβερνών Εργατικό Κόμμα κέρδισε τρίτη θητεία. 

Το μικρό νησιωτικό κράτος-μέλος έχει μέχρι στιγμής αντέξει καλά την καταιγίδα, σημειώνοντας ασήμαντη αύξηση των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων ή των τροφίμων.

Ο προϋπολογισμός «αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, διότι δίνει στους πολίτες τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα για να προγραμματίσουν το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα στο κοινοβούλιο. «Θα παραμείνουμε μια προοδευτική δύναμη με κοινωνική ψυχή».

Ο προϋπολογισμός δίνει έμφαση στην ενέργεια, περιλαμβάνοντας επιδοτήσεις που κατανέμονται μεταξύ ενέργειας και καυσίμων συνολικού ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ, ή 2.000 ευρώ ανά ζευγάρι, για δώδεκα μήνες, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Κλάιντ Καρουάνα.

«Παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι μαλτέζικες οικογένειες και επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον 1 σεντ για αυτές τις υπηρεσίες. Άλλες χώρες συζητούν αν θα κλείσουν την ενέργεια- εμείς προσφέρουμε εγγυήσεις για το μέλλον των οικογενειών μας», πρόσθεσε ο Αμπέλα.

Επιπλέον, περίπου 80.000 ευάλωτα άτομα σε 37.000 νοικοκυριά θα λάβουν επιχορήγηση προσαρμογής του κόστους ζωής ύψους περίπου 300 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. Θα δοθούν επίσης επιταγές επιστροφής φόρων ύψους μεταξύ 60 και 140 ευρώ.

Όσοι επωφελούνται από την επιδότηση ενοικίου θα ωφεληθούν περισσότερο, ενώ οι φοιτητές θα λάβουν επιπλέον 50 ευρώ.

Ωστόσο, η Caruana αναθεώρησε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από 6% φέτος, έναν από τους ισχυρότερους στην Ένωση, σε 3,5% το επόμενο έτος, που εξακολουθεί να είναι καλύτερος από πολλούς άλλους.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα είναι σε καλό δρόμο για να διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ και να μειωθεί στο 5,5% το 2023. Ο Αμπέλα δήλωσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει περίπου στο 60%, κάτω από τα κριτήρια του Μάαστριχτ και παρά τις ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κορυφωθεί στο 5,7% το 2022 πριν πέσει στο 3,7% το επόμενο έτος. Συνολικά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα κορυφωθούν στα 920 εκατ. ευρώ, με τα κονδύλια της ΕΕ να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του ποσού.

Το συμπέρασμα του Caruana έγνεψε και πάλι στην ενεργειακή κρίση, επιμένοντας ότι στην Ευρώπη, οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα παλεύουν με τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. «Η φτώχεια σε αυτές τις χώρες σηκώνει το άσχημο κεφάλι της. Η καρδιά μας ήταν και παρέμεινε σοσιαλιστική».

«Θα παραμείνουμε ένα φρούριο για να σας προστατεύσουμε από τα προβλήματα που προέρχονται από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

euractiv.gr