Η πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDP έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια μια πορεία διόλου ευκαταφρόνητη αυξάνοντας απ’ τη μια τα κέρδη της και εφαρμόζοντας απ΄ την άλλη καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις επενδύσεις της.

Η πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDP έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια μια πορεία διόλου ευκαταφρόνητη αυξάνοντας απ’ τη μια τα κέρδη της και εφαρμόζοντας απ΄ την άλλη καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις επενδύσεις της. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι γενικά στην πορτογαλική αγορά οι εξαγωγές πλέον τεχνολογίας και καινοτομιών έχουν υπερσκελίσει κατά πολύ τις αντίστοιχες εισαγωγές. Η EDP μάλιστα ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι το πρώτο τέταρτο του 2008 το ποσοστό της αύξησης των καθαρών κερδών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 9,1% πιο υψηλό.

Στον τομέα των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας η EDP είναι ο πρωτεργάτης μίας αξιοπρόσεκτης προσπάθειας της πορτογαλικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται μέχρι το 2010 η αποκλειστική παραγωγή του 45% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Πορτογαλία μόνο από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα θεωρεί ότι ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας μόλις και μετά βίας ίσως ικανοποιήσουν τους «πράσινους» στόχους που έχουν τεθεί, η Πορτογαλία αντίθετα έχει αποδείξει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες που στο άμεσο μέλλον θα έχουν εξασφαλίσει ένα βιώσιμο ενεργειακό μίγμα.

Με βάσει τα παραπάνω δεν κάνει βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι η EDP Ανανεώσιμες (EDPR) είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία με βάσει την κεφαλαιοποίηση σε Ευρώπη και Η.Π.Α. στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και συνεχώς αναβαθμίζεται. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος η EDPR ήταν τέταρτη στην αντίστοιχη θέση ενώ είχε προχωρήσει επίσης στην αγορά της αμερικανικής Horizon Energy αναδεικνύοντας την έτσι ως μια από τις πρωτοπόρους στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Την προηγούμενη βδομάδα μάλιστα ανακοινώθηκε από τον πορτογαλικό όμιλο ότι προχωράει στην πώληση περίπου 225 εκατομμυρίων μετοχών του τομέα των δραστηριοτήτων της σε ΑΠΕ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 25% της EDPR. Η αρχική αυτή δημόσια εγγραφή της εταιρείας (ΙΡΟ) θα είναι πιθανόν η μεγαλύτερη κατά το έτος 2008 σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ το ποσό το οποίο αναμένεται ότι θα αντλήσει η πορτογαλική εταιρεία από την διάθεση των μετοχών της υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι ο πορτογαλικός όμιλος αποφάσισε να κάνει μια γενναία έκπτωση στην τιμή που προσφέρει τις μετοχές, της τάξεως δηλαδή του 20 με 35% πουλώντας δηλαδή την μετοχή από 7,40 έως 8,90 Ευρώ γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έκδηλος ο στόχος να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η τιμή των μετοχών που θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 4 Ιουνίου. Ο σκοπός της εταιρείας αναφορικά με την στρατηγική αυτή κίνηση είναι η χρηματοδότηση σχεδίων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε μια πληθώρα χωρών όπως η Πολωνία αλλά και οι Η.Π.Α. καλύπτοντας έτσι την υψηλή ζήτηση παγκοσμίως για ανανεώσιμες πηγές και όσο το δυνατών χαμηλότερους ρύπους.

Ωστόσο υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος του μετοχικού κεφαλαίου και της αξίας εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ δεν είναι παρά μια φούσκα η οποία βασίζεται απλά σε μια υπερεκτιμημένη αντίληψη σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στο μέλλον θα αποδειχθεί ότι δεν είναι τελικά και τόσο προσοδοφόρος τομέας για χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Αναφορικά όμως με την EDP τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας ανταπαντούνε σ’ αυτού του είδους τις επικρίσεις λέγοντας ότι η πορτογαλική εταιρεία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κι αυτό ακριβώς το αποδεικνύουν οι αρκετά χαμηλές τιμές με τις οποίες διατίθεται το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνουν ότι ο τομέας των ΑΠΕ είναι από τους πλέον υποσχόμενους τομείς και συμβάλει καθοριστικά όχι μόνον στους οποιουσδήποτε οικολογικούς στόχους αλλά και στην ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών και καινοτομιών.