Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γκραντ Σαπς, διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών για την Επιχειρηματική Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική στην νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ. Η Σαπς απολύθηκε από τη Λιζ Τρους από τη θέση του γραμματέα Εσωτερικών όταν ξεκίνησε η πρωθυπουργία της, ωστόσο, ανέκτησε τη θέση μόλις πριν από έξι ημέρες.

Κατά την προηγούμενη κούρσα για την ηγεσία, ο νέος υπουργός Εξωτερικών για την επιχειρηματική ενέργεια και τη βιομηχανική στρατηγική στήριξε τον νέο πρωθυπουργό.

Στο νέο του ρόλο, ο Σαπς θα αντιμετωπίσει το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας με μια αναθεώρηση της πολιτικής που καθορίστηκε για τον Απρίλιο του επόμενου έτους, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον καγκελάριο Jeremy Hunt.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας θα αναλάβει επίσης τις αδειοδοτήσεις της Βόρειας Θάλασσας που η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας πήρε κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κούρσας για την ηγεσία με την Τρας, ο Σουνάκ πρότεινε την αποκατάσταση ενός ξεχωριστού Τμήματος Ενέργειας, κάτι που καταργήθηκε το 2016.

Ο διορισμός έρχεται αμέσως μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάκομπ Ρισ Μογκ.

Ο Μογκ διορίστηκε στη θέση στις 6 Σεπτεμβρίου υπό την πρώην πρωθυπουργό Τρας, αλλά έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής.

Ο Σαπς έχει περάσει από πολλές θέσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αντιπροέδρου του Συντηρητικού Κόμματος το 2005, του υπουργού σκιώδους στέγασης το 2007, του υπουργού στέγασης και τοπικής αυτοδιοίκησης το 2010 και του συμπροέδρου των Συντηρητικών το 2012.

Εχει επίσης βιώσει διαμάχες στο παρελθόν, έχοντας παραιτηθεί από υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης μετά από ισχυρισμούς ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για εκφοβισμό όταν ήταν συμπρόεδρος του κόμματος.