Δεν Eμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους για την Kαταπολέμηση της Kλιματικής Kρίσης οι Ευρωπαίοι

Δεν Eμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους για την Kαταπολέμηση της Kλιματικής Kρίσης οι Ευρωπαίοι
energia.gr
Πεμ, 27 Οκτωβρίου 2022 - 12:44

Οι Ευρωπαίοι, οι Κινέζοι και οι Αφρικανοί δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και η αύξηση του κόστους ζωής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΤΕπ-BVA στην οποία είχε αποκλειστική πρόσβαση η EURACTIV Γαλλίας. Η κρίση στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης για την αλλαγή. Το 45% όλων των Ευρωπαίων τοποθετεί την τρέχουσα οικονομική κρίση ως την υπ’ αριθμόν

ένα ανησυχία τους – άποψη που συμμερίζονται το 60% των Αμερικανών και έως και το 40% των Κινέζων.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έρχεται στην κορυφή είναι η αίσθηση του επείγοντος ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη αν δεν γίνει τίποτα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το 88% των Ευρωπαίων δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Το 84% είναι της άποψης ότι ο κόσμος πλησιάζει στην καταστροφή αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα ή κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι είναι πολύ αργή για να δράσει.

Οι αριθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)-BVA που διεξήχθη από την 1η έως τις 31 Αυγούστου 2022 σε περισσότερους από 31.000 Ευρωπαίους, Βρετανούς, Αφρικανούς, Αμερικανούς και Κινέζους και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (27 Οκτωβρίου).

Η έρευνα διαπίστωσε ιδίως ότι το 80% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αισθητές στην καθημερινή τους ζωή, με έντονη διάσταση μεταξύ Βορρά και Νότου: Οι Νοτιοευρωπαίοι βιώνουν την κλιματική αλλαγή από πρώτο χέρι και ανησυχούν γι’ αυτήν, όπως αποκάλυψε η έρευνα. Το 66% από αυτούς θεωρεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως καταλύτη για αλλαγή.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι στέλνουν μια έκκληση για την επιτάχυνση της ενεργειακής και οικολογικής μετάβασης, αν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο: Το 87% από αυτούς θεωρεί ότι η κυβέρνησή τους είναι «πολύ αργή» για να δράσει, ενώ μόνο το 36% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν στη χώρα τους μέχρι το 2030. Τα ποσοστά αυξάνονται για τους Δανούς (52%) και φτάνουν το… 90% για τους Κινέζους.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, αναφέρονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο περιορισμός των τιμών της ενέργειας και η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών – αν και οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Σε αντίθεση με τη Βόρεια Ευρώπη, η οποία ιστορικά τείνει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη διαφοροποίησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γαλλία είναι μάλλον χαμηλά στις επιθυμίες της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (41%), καθώς είναι σίγουρη ότι η πυρηνική ενέργεια θα κάνει το κόλπο.

Το 40% των Ευρωπαίων τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των ενεργειακών φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες, ενώ πέντε κράτη μέλη βλέπουν θετικά μόνο την οροθέτηση των τιμών της ενέργειας.

Όσον αφορά την εθελοντική εξοικονόμηση ενέργειας, τέλος, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα: το 88% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την ενέργεια.

Μόνο οι Γάλλοι είναι πρόθυμοι να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου – μετά από μια εκτεταμένη κυβερνητική εκστρατεία που εισήχθη σε όλη τη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την άποψη αυτή δύσκολα συμμερίζονται οι γείτονές τους στην ΕΕ: το 27% των Γερμανών, το 20% των Αυστριακών, το 12% των Ρουμάνων και μόνο το 4% των Κυπρίων είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τα βήματα της Γαλλίας.

www.euractiv.gr