Είναι Οριστικό: Κοινός Φορτιστής Από το 2024 για Όλες τις Φορητές Συσκευές

Είναι Οριστικό: Κοινός Φορτιστής Από το 2024 για Όλες τις Φορητές Συσκευές
της Νατάσας Φραγκούλη
Πεμ, 27 Οκτωβρίου 2022 - 16:36

Θύρα φόρτισης τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν - έως τα τέλη του 2024 - όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και οι φωτογραφικές μηχανές, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θύρες αυτές θα γίνουν υποχρεωτικές και για τους φορητούς υπολογιστές την άνοιξη του 2026

Ο κοινός φορτιστής, μια νομοθετική προσπάθεια της Ένωσης, που κυοφορείται εδώ και μία δεκαετία, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης, μετά από το “πράσινο φως” του Συμβουλίου και των αρμόδιων Υπουργών της Ε.Ε., που έδωσαν την τελική έγκριση για την ενιαία θύρα.

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία, που ενέκρινε το Συμβούλιο, το 2024 η θύρα USB-C θα γίνει υποχρεωτική για πολλούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών και δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή με κάθε αγορά νέου κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής: θα μπορούν όλες να φορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Οι κατηγορίες συσκευών, τις οποίες αφορά η Οδηγία, είναι: κινητά τηλέφωνα, tablets, συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα πλοήγησης.

Επιπλέον, 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η Οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η εφαρμογή των νέων κανόνων θα αρχίσει 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος τους.

420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές

Το 2020 οι καταναλωτές στην Ε.Ε. αγόρασαν περίπου 420 εκατ. ηλεκτρονικές συσκευές και κατά μέσο όρο, έχουν τρεις φορτιστές για τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών - από τους οποίους χρησιμοποιούν τακτικά τους δύο. Παρ’ όλα αυτά, το 38% των καταναλωτών δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών τους, επειδή δεν υπήρχε συμβατός φορτιστής.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια δεκαετία συζητήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κατασκευαστής τους, θύρα τύπου USB-C θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι νέες φορητές συσκευές στη λίστα που συμπεριλαμβάνεται στους νέους κανόνες.

Επιπλέον, όλες οι συσκευές, που υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση, θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και €250 εκατ. τον χρόνο από περιττές αγορές. Να θυμίσουμε ότι οι φορτιστές, που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια, αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην Ε.Ε.

Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα, το οποίο θα διευκρινίζει αν παρέχεται φορτιστής μαζί με τη νέα συσκευή, καθώς και μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι επιδόσεις φόρτισης. Επιπλέον, με την οδηγία δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει αν θα αγοράσει μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή.

(από sepe.gr)