Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα υποχώρησε χθες το δολάριο έναντι του ευρώ, με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη να φλερτάρει με τα 130 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ στα 129,60 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα υποχώρησε χθες το δολάριο έναντι του ευρώ, με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη να φλερτάρει με τα 130 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ στα 129,60 δολάρια.

Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,5681 δολάρια, με το αμερικανικό νόμισμα να αποδυναμώνεται και ως προς το ιαπωνικό από τα 104,33 στα 103,67 γιεν. Ενδείξεις που μαρτυρούν την επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία και εκτιμήσεις για μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού στιγμάτισαν χθες τις αποδόσεις όλων των αγορών.

Στα 150 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο ο Πίκενς

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου και ιδρυτή της BP Capital LLC, Μπουν Πίκενς, πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα φθάσει τα 150 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους. Εάν ακόμη και στα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου του 2010 ενσωματώνεται μια άνοδος έως και 3%, τότε οι επενδυτές δεν αναμένουν την πτώση των τιμών ενέργειας μέσα στο επόμενα χρόνια, τόνισε χθες ο κ. Πίκενς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι νέες προβλέψεις των γαλλικών τραπεζών Societe Generale (SocGen) και Credit Suisse.

«Η αναρρίχηση της τιμής του αργού ευνοείται από έναν συνδυασμό ισχυρών εισροών κεφαλαίων και οικονομικών μεγεθών, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που καθορίζουν τη δραστηριότητα στον κλάδο», αναφέρεται στο σημείωμα της SocGen.

Ο κ. Πίκενς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανεπάρκεια της προσφοράς πετρελαίου σε σχέση με τη ζήτηση, κάτι που έχει τονισθεί πρόσφατα και από αναλυτές της Goldman Sachs.

«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συμβαδίζει με την υποχώρηση του δολαρίου, το οποίο εγκαταλείπουν οι επενδυτές λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία», σχολιάζει ο Αντισον Αρμστρονγκ, διευθυντικό στέλεχος της TFS Energy Equity.

Οι αγορές των εμπορευμάτων λειτουργούν και ως καταφύγιο υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς το κύρος του δολαρίου έχει εξασθενήσει μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων επτά φορές από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/05/2008)