Οι συζητήσεις συνεχίζονται για μια μελλοντική συμφωνία διασύνδεσης μεταξύ Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, δήλωσε το Σάββατο η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. Μια τριμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Η λεγόμενη συμφωνία BarMar πρόκειται να αντικαταστήσει το δύσμοιρο έργο υποδομής αγωγού φυσικού αερίου MidCat – μια πρωτοβουλία υπέρ της οποίας

η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία πίεζαν ενεργά. Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει συνεχώς τον σκεπτικισμό του.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές εντάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε η Μπορν σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της κρατικής επίσκεψής της στην Πορτογαλία το Σάββατο (29 Οκτωβρίου). Η Μπορν επιβεβαίωσε ότι είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα σχετικά με «τις [ενεργειακές] διασυνδέσεις που θα αναπτύξουμε σε όλες τις χώρες μας», συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Το έργο BarMar έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός νέου αγωγού που θα πρέπει να συμβάλει τόσο στην «ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ» όσο και στην «ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας», ανοίγοντας έναν τρόπο για τη θαλάσσια μεταφορά ανανεώσιμου φυσικού αερίου μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ την περασμένη εβδομάδα.

Η μεταφορά πράσινου υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση.

Η APF επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας στο Αλικάντε στις 8-9 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του EuroMed.

Σε συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα Publico, η Μπορν άφησε επίσης να εννοηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2023 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Η επιστροφή στις κάλπες μπορεί να είναι μια λύση» για την αποκατάσταση μιας σταθερής πλειοψηφίας, είπε.

euractiv.gr