Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Svevind Energy Group Wolfgang Kropp και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καζακστάν Roman Sklyar υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή ενός πράσινου κόμβου παραγωγής και διανομής υδρογόνου στην περιοχή Mangystau στις 27 Οκτωβρίου στην Αστάνα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Akorda. Το έργο για την κατασκευή του κόμβου παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev και στον Πρόεδρο

του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν εκείνη την περίοδο.

Η Hyrasia One, θυγατρική του Svevind Group, σχεδιάζει να παράγει δύο εκατομμύρια τόνους «πράσινου» υδρογόνου ετησίως. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με 255.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, σταθμού ανανεώσιμης ενέργειας 40 GW (αιολική, ηλιακή) και παραγωγή ηλεκτρόλυσης νερού 20 GW, κυρίως για εξαγωγική ή εγχώρια κατανάλωση.

Η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει έως και 3.500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και έως 1.800 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη σταδιακή θέση σε λειτουργία των εγκαταστάσεων. Προβλέπει επίσης συνεργασία μεταξύ γερμανικών και καζακικών πανεπιστημίων που θα εκπαιδεύσουν προσωπικό στην περιοχή.