“Πέφτει” ο Ούριος Άνεμος για τις Κινεζικές Εταιρείες Αιολικής Ενέργειας;

“Πέφτει” ο Ούριος Άνεμος για τις Κινεζικές Εταιρείες Αιολικής Ενέργειας;
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 26 Ιουλίου 2024 - 14:15

Από το 2021, οπότε η Κίνα εκτόπισε από την πρώτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο στις συνολικές υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια αιολική δυναμικότητα αυξήθηκε ραγδαία, φτάνοντας πέρυσι να καλύπτει τα δύο τρίτα αυτής. Έτσι, σήμερα οι τέσσερεις από τους πέντε μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού ανεμογεννητριών στον κόσμο είναι Κινέζοι

ενώ οι κινεζικές εταιρείες κατέχουν μερίδιο αγοράς πάνω από 80% στην παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των εταιρειών.

Καθώς η παραγωγή της Κίνας έχει επεκταθεί, η τιμή των ανεμογεννητριών που παράγονται μειώνεται σταθερά. Το κόστος των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στην Κίνα έχει σημειώσει ρεκόρ χαμηλής τιμής, πέφτοντας σχεδόν στο μισό από πέρυσι. Επιφανειακά, οι άφθονες, φθηνές επιλογές πράσινης ενέργειας θα πρέπει να σημαίνουν μια ταχύτερη, ευκολότερη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών παγκοσμίως υπήρξε αποσπασματική. Το κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθυστερεί την ενεργειακή αλλαγή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, χάρη στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με την Κίνα. Η μεγάλη εξάρτηση από τους Κινέζους κατασκευαστές στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας έχει εγείρει ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια.

Για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, οι Κινέζοι κατασκευαστές θα χρειαστούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές. Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η παρουσία τους είναι επί του παρόντος μικρή αλλά αυξάνεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργεια παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της ευρωπαϊκής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία κάποτε είχε ηγετική θέση στην κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών και άλλων εξαρτημάτων, υπάρχουν ανησυχίες για την προστασία των τοπικών εταιρειών και θέσεων εργασίας.

Οι προκλήσεις αυξάνονται επίσης στην Ασία, με την Ιαπωνία να είναι η τελευταία χώρα που ενίσχυσε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων τεχνολογιών αιολικής ενέργειας πιο κοντά στην επικράτειά τους. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζουν τις πωλήσεις των Κινέζων κατασκευαστών, όπως εκτιμούν οι Financial Times.

Οι μετοχές των εταιρειών Goldwind Science And Technology και Windey Energy Technology Group, των μεγαλύτερων κατασκευαστών ανεμογεννητριών της Κίνας, υποχώρησαν περίπου κατά το ένα τρίτο το 2023. Σήμερα, διαπραγματεύονται περίπου στο ένα τρίτο της αποτίμησης των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, παρά τα μεγαλύτερα λειτουργικά περιθώρια, γεγονός που αντανακλά ανησυχίες για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο εσωτερικό και τα εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Κινεζικές ή πρώην κινεζικές οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο


Αυτή η πτώση μπορεί να είναι υπερβολική προς το παρόν. Οι κατασκευαστές της Κίνας μπορούν ακόμα να αξιοποιήσουν τη ζήτηση σε αγορές όπως η Σαουδική Αραβία. Και ο τομέας έχει ένα τρομερό πλεονέκτημα όσον αφορά το κόστος, καθώς περισσότερες χώρες με περιορισμούς προϋπολογισμού προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι σε θέση να προμηθεύουν ανεμογεννήτριες σε τιμή κατά το ένα πέμπτο χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τέτοιες εκπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ δελεαστικές για τους προγραμματιστές έργων στη Δύση, καθώς εξαιτίας του υψηλού κόστους χρηματοδότησης και εργασίας που επικρατούν εκεί.