Συμφωνία ACWA- Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για τη Χρηματοδότηση Βιώσιμων Υποδομών

Συμφωνία ACWA- Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης για τη Χρηματοδότηση Βιώσιμων Υποδομών
energia.gr
Τρι, 1 Νοεμβρίου 2022 - 10:51

Η ACWA Power Company, η εταιρεία από τη Σαουδική Αραβία που κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφαλάτωσης νερού και πράσινων σταθμών υδρογόνου, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων υποδομής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το MοU προβλέπει τη συνεχή συνεργασία και των δύο εταίρων τα επόμενα πέντε χρόνια και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο, πράσινη αφαλάτωση σε χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Αίγυπτος.

Ο απώτερος στόχος είναι η από κοινού υποστήριξη μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης και η δυνατότητα πρόσβασης σε ενέργεια και νερό σύμφωνα με τους τοπικούς και παγκόσμιους περιβαλλοντικούς στόχους.

Η ACWA Power συνεργάζεται με την EBRD από το 2011 λαμβάνοντας χρηματοδότηση για πολλά έργα στις αγορές της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Με το COP27 στην Αίγυπτο, η προσοχή του κόσμου θα είναι στραμμένη σε εποικοδομητικά σχέδια εφαρμογής που έχουν απτό αντίκτυπο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ACWA Power Paddy Padmanathan. «Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης με την EBRD είναι ένα σημαντικό μήνυμα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εδραιώνει μια μακροχρόνια επιχειρηματική σχέση και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις ικανότητες της ACWA Power να είναι μέρος του ταξιδιού προς μια βιώσιμη μελλοντικός."