Η σαουδαραβική Aramco ανακοίνωσε αύξηση 39% στα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των όγκων που έχουν πουληθεί. Τα καθαρά έσοδα της Aramco αυξήθηκαν στα 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τρεις μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από τη μέση πρόβλεψη των 41,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 16 αναλυτές.

"Τα ισχυρά κέρδη και οι ταμειακές ροές-ρεκόρ της Aramco στο γ΄ τρίμηνο, ενισχύουν την αποδεδειγμένη ικανότητά μας να δημιουργήσουμε σημαντική αξία μέσω της χαμηλού κόστους, χαμηλότερης έντασης άνθρακα παραγωγής και των στρατηγικά ενσωματωμένων upstream και downstream δραστηριοτήτων", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser.

Οι ταμειακές ροές της εταιρείας αυξήθηκαν στα 45 δισ. δολάρια από τα 28,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει μέρισμα 18,8 δισ. δολάρια στο γ΄τρίμηνο, επιτυγχάνοντας τον δικό της στόχο.

"Ενώ οι παγκόσμιες τιμές του αργού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η μακροπρόθεσμη άποψή μας είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για την υπόλοιπη δεκαετία, δεδομένης της ανάγκης του κόσμου για πιο προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια.

Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη της Aramco αν και ήταν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο-ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη επίσης αντισταθμίστηκαν μερικώς από τα αυξημένα δικαιώματα παραγωγής, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον υψηλότερο μέσο πραγματικό συντελεστή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, που προκύπτει από τις ισχυρότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τους υψηλότερους όγκους πωλήσεων.