Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές του μαύρου χρυσού έκανε χθες ο γκουρού της διεθνούς οικονομίας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, την ώρα που το πετρέλαιο έκανε για άλλη μια φορά ρεκόρ αγγίζοντας τα 130 δολάρια το βαρέλι (!).

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές του μαύρου χρυσού έκανε χθες ο γκουρού της διεθνούς οικονομίας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, την ώρα που το πετρέλαιο έκανε για άλλη μια φορά ρεκόρ αγγίζοντας τα 130 δολάρια το βαρέλι (!).

Η τιμή του πετρελαίου έχει πλέον διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, βάζοντας φωτιά στα καύσιμα, στις τιμές των προϊόντων στα ράφια και στον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο κ. Γκρίνσπαν, ο οποίος μίλησε χθες μέσω δορυφορικής σύνδεσης σε επιχειρηματικούς παράγοντες, οικονομολόγους και κυβερνητικά στελέχη σε ειδική εκδήλωση, απαντώντας στις ερωτήσεις τους άφησε να εννοηθεί ότι δύσκολα θα υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Είπε ότι «υπάρχουν στοιχεία φούσκας στις τιμές του πετρελαίου» εννοώντας την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές, αλλά προσέθεσε με νόημα ότι η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων (πετρέλαιο, τρόφιμα κ.λπ.) συντελείται επειδή συντρέχουν «θεμελιώδεις», όπως τους ονόμασε, παράγοντες: η έλλειψη νέων επενδύσεων για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων μαύρου χρυσού και η μεγάλη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η οποία έχει επηρεάσει και τις τιμές των τροφίμων.

Απαισιόδοξος για την πορεία των τιμών του πετρελαίου δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας που συμμετείχε στο πάνελ, ο οποίος έκανε ανοικτά λόγο για κίνδυνο νέων αυξήσεων, αναφέροντας ότι «δύσκολα θα υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου».

Οι μαύρες προβλέψεις οι οποίες ενισχύθηκαν χθες και από τις εκτιμήσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων και παραγόντων των εταιρειών που αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, βλέποντας φέτος το πετρέλαιο να πιάνει ακόμη και τα 150 δολάρια.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Καλίλ εξέφρασε φόβους ότι θα συνεχιστεί το ράλι του μαύρου χρυσού κάνοντας πρόβλεψη- σοκ για κούρσα ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι! Σε χθεσινές δηλώσεις του στο Βloomberg ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων (hedge funds) Βoone Ρickens έκανε την πρόβλεψη ότι σύντομα οι τιμές θα φτάσουν τα 150 δολάρια. Σε χθεσινή επίσης έκθεσή της η Gredit Suisse αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 120 δολάρια φέτος και σε 110 δολ. το 2009- από τα 91 και 90 δολάρια που αντίστοιχα προέβλεπε. Πρόσφατα εξάλλου η Goldman Sachs αναθεώρησε κι αυτή προς τα πάνω τις προβλέψεις για το δεύτερο φετινό εξάμηνο, στα 141 δολάρια (από τα 107 δολάρια το βαρέλι αρχικά).

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 21/05/2008)