Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την προεκλογική υπόσχεση να ξεκινήσει την κατασκευή 14 νέων EPR. «Ανταποκρινόμαστε στην τρέχουσα ενεργειακή έκτακτη ανάγκη, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε το μέλλον», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (2 Νοεμβρίου). Το νομοσχέδιο δεν θα περιορίσει «σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για τη μείωση των εκπομπών CO2

και την πυρηνική ασφάλεια», είπε, σημειώνοντας ότι θα μειώσει τα διοικητικά εμπόδια για να εξασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη νέων μονάδων.

Η πρόταση έρχεται να συμπληρώσει ένα πρόσθετο, παράλληλο νομοσχέδιο – που συζητείται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο – το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η πρόκλησή μας είναι διττή: να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας κυριαρχία και να αποανθρακοποιήσουμε το ενεργειακό μας μείγμα για να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος της πλειοψηφίας Πιερ Καζνέβ στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, πρόσθεσε.

Όμως ήδη εγείρονται ερωτήματα. Η Γαλλία δεσμεύεται νομικά να μειώσει την πυρηνική της εξάρτηση κατά το ήμισυ μέχρι «περίπου το 2035», αλλά παραμένει ασαφές πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, καθώς η Γαλλία επιδιώκει να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των πυρηνικών εργοστασίων.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή σε αυτή τη δέσμευση, δήλωσε ο Βεράν στη EURACTIV, αν και υπάρχει πιθανότητα να επανεξεταστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πολυετή ενεργειακή στρατηγική της Γαλλίας, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023, σύμφωνα με πολιτικό σημείωμα της δικηγορικής εταιρείας Gossement Avocats.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητική για όλους.

Πρόκειται για έναν «πολιτικό ελιγμό που έχει στόχο να σαμποτάρει τη δημόσια συζήτηση», έγραψε η φιλοπεριβαλλοντική ΜΚΟ Greenpeace France σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (2 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ όταν πρόκειται να ολοκληρωθεί μια επίσημη τετράμηνη «εθνική συζήτηση» για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, γεγονός που σύμφωνα με την Greenpeace εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον οι συζητήσεις θα επηρεάσουν το τελικό κείμενο.

«Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Μαρί Ποσόν στη EURACTIV.

«Μια μεγάλης κλίμακας συζήτηση για τη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική της Γαλλίας είναι απαραίτητη πριν αρχίσουμε να μετράμε τον αριθμό των πυρηνικών εργοστασίων που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε η ίδια.

euractiv.gr