Κλονίζουν τις Αγορές Πετρέλαιο και Δυσοίωνες Προβλέψεις της Fed

Στις «συμπληγάδες» του στασιμοπληθωρισμού πλησιάζει όλο και περισσότερο η αμερικανική οικονομία.
Του Χάρη Σαββίδη
Πεμ, 22 Μαΐου 2008 - 01:10

Στις «συμπληγάδες» του στασιμοπληθωρισμού πλησιάζει όλο και περισσότερο η αμερικανική οικονομία. Η χθεσινή ημέρα ήταν άκρως απογοητευτική για επενδυτές και αναλυτές, με το πετρέλαιο να «αγγίζει» τα 133 δολάρια / βαρέλι, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed να περιορίζουν τις πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων στο προσεχές μέλλον και τις τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών της Fed να περιέχουν δραματικές αναθεωρήσεις.

Ιfo

Ακόμα και η απροσδόκητη ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία όχι μόνο δεν βοήθησε στην ανάκαμψη των αγορών αλλά προκάλεσε προβληματισμό για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η μείωση των επιτοκίων του ευρώ θα πρέπει, πλέον, να αποκλειστεί για το 2008, γεγονός που οδήγησε και το ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα (1,5776 δολάρια).

Ο Dow Jones από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια.

Όταν, όμως, δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed και οι νέες προβλέψεις των αναλυτών της, οι απώλειες ξεπέρασαν το 1%.

Ενώ προ τριών μηνών η Fed προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη 1,3% - 2% στις ΗΠΑ, πλέον οι αναλυτές της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει στο 0,3% και δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,2%.

Άκρως ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στο 5,5% και ίσως στο 5,7% (προηγούμενη πρόβλεψη 5,2%-5,3%).

Μεγάλη ήταν η αναθεώρηση και για τον πληθωρισμό, με την προ τριών μηνών πρόβλεψη (2,1%-2,4%) να αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα (3,1%-3,4%). Αναθεωρήθηκε, επίσης, η εκτίμηση για την πορεία του «πυρήνα» του τιμαρίθμου, από 2%-2,2% σε 2,2%-2,4%.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, περιόρισαν σημαντικά τις ελπίδες για νέες μειώσεις επιτοκίων.

Ηδη στην τελευταία συνεδρίαση πολλά από τα μέλη της διοίκησης φέρονται να διαφώνησαν με την απόφαση για μείωση επιτοκίων.

Πετρέλαιο

Καθώς, μάλιστα, το ράλι του πετρελαίου συνεχίζεται, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στενεύουν όλο και περισσότερο.

Χθες, η τιμή του πετρελαίου έσπασε το «φράγμα» των 130 δολ./βαρέλι, φθάνοντας ακόμα και τα 133,72 δολ.! Τα δε προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου διάρκειας άνω των 5ετών διαπραγματεύονταν, χθες, πάνω από τα 140 δολάρια.

Αφορμή για τη χθεσινή άνοδο των τιμών στάθηκε η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα αποθέματα πετρελαίου περιορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5,4 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ήλπιζαν σε αύξησή τους.

Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν δικαιολογείται από θεμελιώδη μεγέθη μια τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην αγορά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το ράλι του μαύρου χρυσού τις τελευταίες ημέρες το οδηγούν οι κερδοσκόποι.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/05/2008)