Περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε απόψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατηγορώντας τη Μόσχα για «ενεργειακό πόλεμο» κατά της χώρας του. Όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.

Επίσης απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Τα πλήγματα γίνονται καθώς αξιωματούχοι λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να αποσυρθούν από τη βασική νότια πόλη Χερσών.

Μετά από μια σειρά από οδυνηρές ήττες στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Μόλις τον τελευταίο μήνα, το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέρεται να καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η στόχευση της ενεργειακής υποδομής από τη Ρωσία ήταν ένδειξη «αδυναμίας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να κάνουν πολύ έδαφος στην πρώτη γραμμή.

«Το ίδιο το γεγονός ότι η Ρωσία καταφεύγει στην ενεργειακή τρομοκρατία δείχνει την αδυναμία του εχθρού μας», είπε.

«Δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, έτσι προσπαθούν να σπάσουν τον λαό μας με αυτόν τον τρόπο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι στοχεύει την ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Η κατηγορία του κ. Ζελένσκι έρχεται καθώς εμφανίζονται αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την κατεχόμενη πόλη Χερσώνα, σηματοδοτώντας μια μεγάλη υποχώρηση για τη Ρωσία.

Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή Χερσώνα, δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Μόσχα είναι «πιθανόν» να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Και σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, οι περισσότεροι Ρώσοι διοικητές έχουν ήδη αποσυρθεί από την πόλη.

Αντί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης, είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτίζουν τις αμυντικές τους θέσεις στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο, ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής κίνησης για τη δημιουργία καλύτερων αμυντικών γραμμών σε όλη τη νότια και ανατολική Ουκρανία πριν από την άφιξη του χειμώνα.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην πόλη, αλλά ο αξιωματούχος ανέφερε ότι Ρώσοι έφεδροι είχαν σταλεί στην πόλη για να καλύψουν την τελική υποχώρηση όταν συμβεί.