H πεποίθηση των κρατών–μελών του ΟΠΕΚ πως υπάρχει επάρκεια στην προσφορά πετρελαίου, η απρόσμενη πτώση των αποθεμάτων του στις ΗΠΑ και η αύξηση των εκτιμήσεων για το κόστος του οδήγησαν χθες την τιμή του αργού σε επίπεδα υψηλότερα των 132 δολαρίων το βαρέλι.

H πεποίθηση των κρατών–μελών του ΟΠΕΚ πως υπάρχει επάρκεια στην προσφορά πετρελαίου, η απρόσμενη πτώση των αποθεμάτων του στις ΗΠΑ και η αύξηση των εκτιμήσεων για το κόστος του οδήγησαν χθες την τιμή του αργού σε επίπεδα υψηλότερα των 132 δολαρίων το βαρέλι. Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, προέβλεπαν την τιμή του πετρελαίου το 2016 να κυμαίνεται πάνω από τα 142 δολάρια το βαρέλι, επισφραγίζοντας αντίστοιχες εκτιμήσεις επενδυτικών τραπεζών.

Σε θετική τροχιά κινήθηκε, επίσης, η τιμή του χρυσού και του αργύρου, καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων λόγω του νέου ρεκόρ στην τιμή του αργού και της ταυτόχρονης αποδυνάμωσης του δολαρίου. Αντίθετα, πτώση σημείωσε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, καθώς τα αποθέματα έφθασαν στο υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών. Στις αγορές νομισμάτων, ειδικότερα, το ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο, καθώς η απρόσμενη ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία ενίσχυσε εκτιμήσεις πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifο ενισχύθηκε τον Μάιο στο 103,5 από το 102,4 που είχε καταγραφεί ένα μήνα πριν.

Η διστακτικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια, έτσι όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της τελευταίας συνέλευσης, οδήγησε στην υποχώρηση της στερλίνας έναντι όλων των νομισμάτων με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στις αγορές.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να επανέλθει το ευρώ στο ρεκόρ των 1,60 δολαρίων και πλέον, ωθούμενο και από τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Από τον περασμένο Αύγουστο, η ΕΚΤ έχει αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%, ενώ η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ τα έχει μειώσει από το 5,25% στο 2%.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η τιμή του αργού θα φθάσει στα 141 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπουν Πίκενς αναμένει ότι θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους. Κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου, όπως οι Exxon Mobil, BP, Chevron και Total, σχεδιάζουν την επένδυση 98,7 δισ. δολαρίων στην εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου – ένα ποσό τετραπλάσιο και πλέον σε σχέση με μια οκταετία πριν. Στόχος τους είναι να μειωθεί η εξάρτηση στα τεράστια αποθέματα μαύρου χρυσού του ΟΠΕΚ, ούτως ώστε να καλύπτουν μόνον το 20% της παγκόσμιας ζήτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,32 εκατ. βαρέλια, στα 320,4 εκατομμύρια. Είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σόκρι Γκανέμ, ανώτατος αξιωματούχος της Λιβύης, δήλωσε πως η αγορά είναι «επαρκώς εφοδιασμένη».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/05/2008)