Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους έχουν συμφωνήσει στον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου σε σταθερό επίπεδο

Μετά από αρκετό «ράψε, ξήλωσε» υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους για τον καθορισμό του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και οι χώρες της G7 διεξήγαγαν έντονες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις αποστολές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης. Η θέσπιση του πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά, σημαίνει την απαγόρευση ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές πάνω από μια ορισμένη τιμή.

Το σχέδιο φιλοδοξεί να διασφαλίσει από τη μία ότι οι κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ θα περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί την εισβολή της στην Ουκρανία και από την άλλη ότι δεν θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Πού συμφώνησαν

Η συμφωνία προβλέπει μία στάνταρ τιμή, ωστόσο, δεν είναι είναι ακόμη σαφές σε ποιο θα είναι αυτό το «φιξ» επίπεδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, θα είναι μία σταθερή τιμή, και όχι κυμαινόμενο επίπεδο ή τιμή υπολογισμένη ως έκπτωση σε σχέση με την τιμή του μπρεντ.

Το σταθερό δεν σημαίνει, ωστόσο, και αμετάβλητο. Το ανώτατο όριο, αν και θα είναι στατικό, θα επανεξετάζεται τακτικά και θα μπορεί να αλλάξει από τη συμμαχία που έχει συμφωνήσει στο πλαφόν, δηλαδή τις χώρες της ομάδας G7 και την Αυστραλία.

Η προσέγγιση αυτή θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση με το μέτρο του πλαφόν, σχολίασε ένας αξιωματούχος.

Η συμμαχία θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο ότι το ανώτατο όριο τιμής του αργού θα είναι ένα σταθερό επίπεδο.

Τι είναι στον «αέρα»

Η αρχική τιμή του πλαφόν αναμένεται να καθοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την επιθυμία σε επίπεδο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εξαγωγών της μέσω του προγράμματος.

Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση του πλαφόν σε συνδυασμό με τον προσεχή γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν συνεχίζονται. Στα μέσα Οκτωβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συναντήσεις για τον καθορισμό του επιπέδου των ανώτατων τιμών θα ξεκινήσουν στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουάλι Αντεγέμο, μεταβαίνει σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για τη διεξαγωγή συναντήσεων που θα περιλαμβάνουν συζητήσεις για την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

(από naftemporiki.gr)