Εκτινάχθηκε η Τιμή του Αργού στα Προθεσμιακά Συμβόλαια για το 2016

Πάνω από τα 141 δολάρια εκτινάχθηκαν την Τετάρτη τα μακροπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης αργού πετρελαίου, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι φόβοι για μη επαρκή προσφορά τα επόμενα πέντε χρόνια αρχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Energia.gr
Πεμ, 22 Μαΐου 2008 - 02:41

Πάνω από τα 141 δολάρια εκτινάχθηκαν την Τετάρτη τα μακροπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης αργού πετρελαίου, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι φόβοι για μη επαρκή προσφορά τα επόμενα πέντε χρόνια αρχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

«Οι απόψεις για κορύφωση της παραγωγής πριν την αναπόφευκτη καθοδική πορεία της - ανεξάρτητα από την ορθότητά τους - διεισδύουν στην αγορά και στηρίζουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές», εκτίμησε ο Νιλ Μακμάον της Sanford Bernstein. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016 σημείωσε χθες κέρδη 3,01 δολαρίων, με την τιμή του να εκτινάσσεται στα 141,39 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που έχουν περάσει από τότε που η Goldman Sachs – η επενδυτική τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου – προέβλεψε εκτόξευση της μέσης τιμής του αργού στα 141 δολάρια το βαρέλι εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016 του αμερικανικού ελαφρού αργού έχει σημειώσει κέρδη 20,09 δολαρίων το βαρέλι ή ποσοστό 17%.

Παλαίμαχοι traders στο NYMEX επισήμαναν ότι δεν έχουν δει ποτέ παρόμοια εκτίναξη της τιμής και ότι οι επενδυτές αυξάνουν όλο και περισσότερο τις θέσεις τους στη βάση της εκτίμησης ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της, λόγω γεωπολιτικών και γεωλογικών παραγόντων, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, όπως αυτό για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016, έχουν ενισχυθεί σχεδόν 60%, ενώ η τιμή των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 35%.

Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, όπως η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell, η BP, η Chevron, η Total και η ConocoPhillips, σχεδιάζουν να δαπανήσουν φέτος το ποσό – ρεκόρ των 98,7 δισ. δολαρίων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, ποσό υπερτετραπλάσιο σε σχέση με αυτό που δαπάνησαν προ οκταετίας. Ωστόσο, οι ποσότητες πετρελαίου που θα φέρουν σε παραγωγή από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση η παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση ακόμη και τόσο νωρίς όσο την περίοδο 2012-2015. Αυτό τον κίνδυνο επισήμανε την Τρίτη και ο – γνωστός για την επιρροή του στις πετρελαϊκές αγορές – επενδυτής Μπουν Πίκενς, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να αγγίξουν τα 150 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2008. Όπως τόνισε, «το σύνολο της ποσότητας που μπορεί να παράγει ο κόσμος ανέρχεται σε 85 εκατομύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, τη στιγμή που η ζήτηση ανέρχεται στα 87 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα». Οι δηλώσεις του αυτές συνέβαλαν κατά ένα μεγάλο μέρος στην προχθεσινή εκτίναξη των τιμών.

«Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά μέχρι τη στιγμή που οι κυβερνήσεις που επιδοτούν την κατανάλωση πετρελαίου στην Ασία και τη Μέση Ανατολή διαπιστώσουν ότι η πολιτική αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη», τόνισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για ενεργειακά θέματα, Άνταμ Σιεμίνσκι.