Μόλις πέντε ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στο Πεκίνο, το Βερολίνο αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά γερμανικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών από κινεζική εταιρεία. Πρόκειται για την Elmos που έχει έδρα στο Ντόρτμουντ και βρέθηκε στο στόχαστρο της Silex, σουηδικής θυγατρικής της κινεζικής Sai Mircoelectronics

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, απαγόρευση της εξαγοράς αντανακλά την ανησυχία των δυτικών οικονομιών για την ασφάλεια της τεχνολογίας ημιαγωγών και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, αλλά και τον εντεινόμενο προβληματισμό στους πολιτικούς κύκλους της Γερμανίας για τις στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της χώρας που περιέρχονται στον έλεγχο της Κίνας. 

Ο προβληματισμός αυτός έχει ενταθεί από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Κίνα όχι μόνον εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά έχει υιοθετήσει «ουδέτερη στάση» στο θέμα.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε χθες πως η Γερμανία πρέπει μεν να καλλιεργήσει τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα, αλλά υπό τον όρο ότι «εποπτεύει τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως οι ημιαγωγοί». Προσέθεσε μάλιστα πως η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε κινεζική επένδυση σε τέτοιου είδους κλάδους θα πρέπει να υπερβεί σημαντικά εμπόδια και αυτό ισχύει και για να εξαγοράσει την Elmos. Από την πλευρά της η διοίκηση της Elmos εξέφρασε την έκπληξή της, καθώς «μέχρι χθες το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος μας ενημέρωνε πως η εξαγορά πρόκειται να εγκριθεί». Ο Γερμανός καγκελάριος πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα είχε προωθήσει συμβιβαστική λύση για να εγκριθεί η εξαγορά τμήματος τερματικού σταθμού στο λιμάνι του Αμβούργου από την κινεζική Cosco. Και όμως ο κ. Σολτς είχε τονίσει τις ίδιες ημέρες πως πρέπει η Γερμανία να εξετάζει εφεξής πολύ σχολαστικά τις ξένες επενδύσεις σε βιομηχανίες της και να μειώσει τις «επισφαλείς» και «μονόπλευρες» εξαρτήσεις από την Κίνα. 

Η υπόθεση πρόλαβε, πάντως, να προκαλέσει εντονότατες διαμάχες και εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με τις διαφωνίες και τις επικρίσεις να προέρχονται όχι μόνον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους εταίρους του κ. Σολτς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προκάλεσε, άλλωστε, αντιδράσεις και από την Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να εκφράζει στη σύνοδο του G7 «ανησυχία για ορισμένα από όσα κάνει η Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευτικών οικονομικών της πρακτικών και του κινδύνου να αναπτύσσουμε νέες και βαθύτερες οικονομικές εξαρτήσεις σε κρίσιμους τομείς». 

Τον Οκτώβριο, άλλωστε, η Ουάσιγκτον επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροεπεξεργαστών αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα, προκειμένου να δυσχεράνει τις προσπάθειες της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο να αναπτύξει μικροεπεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας. 
Εκτοτε έχουν ενταθεί και οι πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση να εμποδίσει την εξαγορά της Elmos. Η εν λόγω εξαγορά είχε συμφωνηθεί στο επίπεδο μιας εμπορικής συμφωνίας από πέρυσι και προέβλεπε πως η Elmos θα πουλήσει στη Silex μέρος της παραγωγικής της δυνατότητας έναντι 85 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η κινεζική NavTEch εξαγόρασε τη Silex το 2015 και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ίδρυση βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών αξίας 300 εκατ. δολ. στο Πεκίνο βάσει της «τεχνολογίας της Silex».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")