Ευρωπαϊκό Αδιέξοδο στο Θέμα της Συγκράτησης των Τιμών του Φ. Αερίου – Η Πρόταση της Κομισιόν

Ευρωπαϊκό Αδιέξοδο στο Θέμα της Συγκράτησης των Τιμών του Φ. Αερίου – Η Πρόταση της Κομισιόν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Νοεμβρίου 2022 - 08:04

Έτοιμη να συζητήσει την πρότασή της για την εισαγωγή ενός μηχανισμού διόρθωσης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση θα υποβληθεί σε συνάντηση των διπλωματικών απεσταλμένων από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για νωρίς το πρωί και η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο απόφασης των υπουργών Ενέργειας, που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Με την πρότασή της, η Κομισιόν αποσκοπεί στην άμβλυνση των τιμών, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και την επιβολή πλαφόν, όπως ζητούν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Στον αντίποδα των υπερασπιστών της πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία, που συνεπικουρούνται από την Επιτροπή και υποστηρίζουν ότι ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα απέτρεπε τους προμηθευτές να κατευθύνουν φορτία στην Ε.Ε., ενώ θα δημιουργούσε και μια ανεπιθύμητη από όλους συνθήκη: θα υπονόμευε την εκστρατεία για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Κομισιόν έχει ενημερώσει τις χώρες-μέλη ότι η ιδέα ενός ανελαστικού ανώτατου ορίου στα futures που διαπραγματεύονται στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF, δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως δεν διακυβεύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού αν οριστεί σταθερή τιμή χαμηλότερη του μέσου όρου της αγοράς, επειδή υπάρχει σκληρός παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG. «Δημιουργούμε ένα διάδρομο για τον πιθανό καθορισμό τιμών και προσδοκούμε να μειώσουμε την αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνουμε πως ορισμένες άλλες κυβερνήσεις χωρών, μεταξύ των οποίων η πολωνική και η βελγική, που επιθυμούν διακάως την υιοθέτηση ενός εργαλείου που θα μείωνε κάθετα τις εξωφρενικές τιμές του ορυκτού καυσίμου, επικρίνουν σφοδρά τις θέσεις της Κομισιόν.

Οι διαφωνίες και τα διαφορετικά εθνικά συμφέροντα που συγκρούονται σε αυτή τη «μάχη», απειλεί να καταδικάσει σε αποτυχία το προγραμματισμένο για τις 24 του μήνα,  Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και να μεταθέσει, στους ώμους των ηγετών των χωρών-μελών την ευθύνη για την επιλογή και την έγκριση των αναγκαίων πολιτικών ανάσχεσης των τιμών στις αγορές αερίου και ευρύτερα της ενεργειακής κρίσης που σοβεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Και σαν μην έφθανε η «ασυνεννοησία» των Ευρωπαίων ηγετών για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην Ένωση, έρχεται μια άλλη υπόθεση να σκιάσει την πολιτική κατάσταση στην ήπειρο.  Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εφαρμόζουν "διπλά πρότυπα"  στον καθορισμό της τιμής με την οποία πωλείται το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και εκείνης που ισχύει για πωλήσεις εντός της εγχώριας αγοράς των ΗΠΑ. Ο κ. Μακρόν πήγε την κατηγορία ένα βήμα παραπέρα όταν είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει τις κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 80%, όταν στην Ευρώπη αυτές έχουν απαγορευτεί.  

Οι Αμερικανοί παραγωγοί όμως δεν αποδέχονται τις κατηγορίες και αντιτείνουν πως δεν υπάρχει κάτι παράτυπο στην όλη υπόθεση, αφού επωφελούνται από την πολύ ισχυρότερη ζήτηση για LNG από την Ευρώπη. Όπως υποστηρίζουν πως η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και επομένως και τα κέρδη τους και πως ακόμη και πριν να ξεσπάσει η κρίση το αμερικανικό LNG ήταν εξ ορισμού ακριβότερο σε σύγκριση με αέριο που μεταφερόταν μέσω αγωγών από την Ρωσία.

Εξηγούν μάλιστα ότι το υψηλότερο κόστος αγοράς του LNG έγκειται στο γεγονός ότι η παραγωγή του είναι απείρως πιο περίπλοκη και επομένως πιο ακριβή από το παραδοσιακό φυσικό αέριο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να φορτωθεί σε ειδικά δεξαμενόπλοια για να μεταφερθεί στους αγοραστές.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου να δήλωσε στους FT του Λονδίνου πως καλό θα ήταν η Ευρώπη να απευθυνθεί στους παραγωγούς αερίου της  χώρας του, αρκετοί εκ των οποίων εκπροσωπούνται νόμιμα στην Ε.Ε., αντί να κατηγορεί την κυβέρνησή του. «Διατηρούμε αμελητέο έλεγχο στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά.