Ο Παλμός της Οικονομίας

Από ό,τι θυμάμαι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν πήγε ποτέ στη φιέστα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, παρ’ ότι την περίοδο αυτή δραστηριοποιούνταν πολλοί και ισχυροί βιομήχανοι.
Του Νίκου Νικολάου
Παρ, 23 Μαΐου 2008 - 00:12

Από ό,τι θυμάμαι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν πήγε ποτέ στη φιέστα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, παρ’ ότι την περίοδο αυτή δραστηριοποιούνταν πολλοί και ισχυροί βιομήχανοι.

Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, απ’ ό,τι επίσης θυμάμαι, έχει παραστεί σε όλες τις συνελεύσεις του ΣΕΒ, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως πρόεδρος της κυβερνήσεως. Κανείς δεν δικαιούται να τον ψέξει βέβαια για την παρουσία του αυτή, αφού προφανώς σκέπτεται καλόπιστα ότι πρέπει να έχει επαφή με έναν ισχυρό κοινωνικό εταίρο, όπως είναι οι επιχειρηματίες. Σωστό καταρχήν και θα ήταν καλό ο πρωθυπουργός μας να παρίσταται και στις συνελεύσεις του έτερου κοινωνικού εταίρου, που είναι η ΓΣΕΕ.

Άλλωστε η παρουσία στη γενική συνέλευση τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχει απαλλαγεί πλέον από τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες του κρατισμού και συνομολογεί ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία δραστηριοποιούμενη μέσα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς εγγυάται μια σταθερή και διαρκή ανάπτυξη της οικονομίας, με βελτίωση εισοδημάτων και αύξηση της απασχόλησης.

Εκείνο, όμως, για το οποίο έχω βάσιμες αμφιβολίες είναι αν η παρουσία του πρωθυπουργού σε μια κοσμική εκδήλωση, όπως έχει γίνει πλέον η συνέλευση του ΣΕΒ, είναι επαρκής για να του μεταδώσει τον παλμό της οικονομίας και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι και οι άλλοι επιχειρηματίες. Απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Τρίτη, είπε στους επιχειρηματίες όσα έχουμε ακούσει από τις ομιλίες του στη Βουλή και ο ίδιος άκουσε τον πρόεδρο του ΣΕΒ να του διαβάζει έναν πολιτικό λόγο, στον οποίο προσφεύγει τελευταίως, ελπίζοντας ότι θα ξεχασθούν οι κατηγορίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ του γάλακτος.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επιλέξει τρεις ισχυρούς βιομήχανους, που δεν ήταν κρατικοδίαιτοι και τους έβλεπε ανά μήνα ή δίμηνο για να ενημερώνεται αμερόληπτα για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έβλεπε επίσης από καιρού εις καιρόν τους προέδρους του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Μαρινόπουλο και Θεόδ. Παπαλεξόπουλο. Ο σημερινός πρωθυπουργός από ό,τι γνωρίζω δεν βλέπει κανένα.

Είδε στην αρχή, τον Μάρτιο του 2004, τον κ. Νικ. Στασινόπουλο, τον μεγαλύτερο Έλληνα βιομήχανο (με επιχειρήσεις σε 8 χώρες) που πραγματοποιεί το 10% των ελληνικών εξαγωγών και έκανε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τελευταία 5ετία και μετά δεν τον ξαναφώναξε ούτε αυτόν ούτε κανέναν άλλο. Δεν βλέπει τον πρύτανη των τραπεζιτών, τον Γιάννη Κωστόπουλο, ούτε κανέναν άλλο τραπεζίτη που είναι οι κατεξοχήν άνθρωποι που έχουν όσφρηση για το πού πάει η οικονομία, ούτε άλλους ισχυρούς και μη κρατικοδίαιτους βιομηχάνους. Έτσι, όμως ο πρωθυπουργός στερείται σωστής πληροφόρησης γι’ αυτά που όντως συμβαίνουν στην οικονομία και πιθανόν να πέφτει ενίοτε θύμα της εικονικής πραγματικότητας που του μεταδίδουν οι σύμβουλοί του.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/05/2008)