Με την τιμή του μαύρου χρυσού να υπερβαίνει χθες ένα ακόμη ψυχολογικό φράγμα, εκείνο των 135 δολαρίων το βαρέλι και τις χώρες του ΟΠΕΚ να νίπτουν τας χείρας τους δηλώνοντας αδυναμία να επηρεάσουν την κατάσταση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις προοπτικές επάρκειας στην προσφορά πετρελαίου.

Με την τιμή του μαύρου χρυσού να υπερβαίνει χθες ένα ακόμη ψυχολογικό φράγμα, εκείνο των 135 δολαρίων το βαρέλι και τις χώρες του ΟΠΕΚ να νίπτουν τας χείρας τους δηλώνοντας αδυναμία να επηρεάσουν την κατάσταση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τις προοπτικές επάρκειας στην προσφορά πετρελαίου.

Μείωση αποθεμάτων ΗΠΑ


Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έφθασαν στα 135,09 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσουν αργότερα στα 132,04 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent έφθανε στα 135,14 δολάρια για να υποχωρήσει αργότερα στα 131,73 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς τη νέα άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης που καταδεικνύουν ραγδαία μείωση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης. Ενώ αναλυτές του κλάδου προεξοφλούσαν ελαφρά άνοδο, τα αποθέματα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,4 εκατ. βαρέλια που σημαίνει πως συνολικά βρίσκονται σε επίπεδα κατά 6,5% χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου έτους.

Σε ό,τι αφορά την υποχώρηση που ακολούθησε, οι αναλυτές την απέδωσαν στην είδηση για αποκλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, την ανακάλυψη νέων πετρελαιοπηγών στη Βραζιλία αλλά και την ελαφρά ανάκαμψη που σημείωσε χθες το δολάριο έναντι του ευρώ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέφρασε φόβους για το αν η προσφορά πετρελαίου μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της επί το πλέον απαισιόδοξο.


Κερδοσκοπία


Από πλευράς του ΟΠΕΚ, ο επικεφαλής του διεθνούς καρτέλ Αμπντάλα Ελ Μπάντρι, δήλωσε πως οι χώρες-μέλη του ουδόλως ευτυχείς είναι με τις υψηλές τιμές, τις οποίες απέδωσε εκ νέου στην κερδοσκοπία και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

 Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ τόνισε πως ο ΟΠΕΚ «δεν διαθέτει καμία μαγική λύση» στο πρόβλημα των τιμών που έχουν «ξεφύγει από τα χέρια του οργανισμού».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Κελίλ, εξέφραζε την εκτίμηση ότι στη θεαματική άνοδο του μαύρου χρυσού έχει συνεισφέρει και η μείωση της παραγωγής στις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία. Επέρριψε, ωστόσο, ευθύνες και στη Σαουδική Αραβία που αποφάσισε να αναστείλει τις έρευνες για τον εντοπισμό νέων πετρελαιοπηγών.

Στο μεταξύ, ο ΟΟΣΑ και η Οργάνωση Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψαν χθες ότι οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για όλη την επόμενη δεκαετία.

«Φθηνή πηγή ενέργειας ο μαύρος χρυσός», λέει η Total


Στη -φαινομενικά τουλάχιστον- παράδοξη δήλωση πως το πετρέλαιο είναι μια σχετικά φθηνή πηγή ενέργειας, προέβη χθες ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total διά στόματος του επικεφαλής του Κριστόφ ντε Μαργκερί.

Σύμφωνα με τον κ. Ντε Μαργκερί, παρά την ιλιγγιώδη άνοδο των τελευταίων μηνών, οι τιμές του πετρελαίου είναι φθηνότερες σε σύγκριση με το 1974 αν εξεταστεί με όρους αγοραστικής δύναμης.

«Ξέρω ότι αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη σήμερα», παραδέχθηκε ο κ. Ντε Μαργκερί, που πριν από λίγες ημέρες προέβλεψε ενώπιον των μετόχων του πετρελαϊκού κολοσσού πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης. Στην ίδια συνάντηση δήλωσε επίσης πως ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα αποθεμάτων, αλλά πρέπει να αξιοποιήσει την παραγωγική του δυνατότητα.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/05/2008)