Η Γερμανία Μετατοπίζει τo Ενδιαφέρον της στην Ασία για να Μειώσει την Εξάρτηση από την Κίνα

Η Γερμανία Μετατοπίζει τo Ενδιαφέρον της στην Ασία για να Μειώσει την Εξάρτηση από την Κίνα
energia.gr
Σαβ, 12 Νοεμβρίου 2022 - 10:08

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αναπληρωτής του Ρόμπερτ Χάμπεκ κατευθύνονται στη Νοτιοανατολική Ασία με δεκάδες κορυφαία στελέχη αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για τη διαφοροποίηση των εμπορικών δεσμών στην περιοχή και την αραίωση της βαθιά ριζωμένης εξάρτησης από την Κίνα, σημειώνει το Bloomberg

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο Σολτς και ο Χάμπεκ θα μεταβούν με ξεχωριστές εταιρικές αντιπροσωπείες -που αναμένεται να περιλαμβάνουν τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών όπως η Siemens AG, η BASF AG και η Deutsche Bank AG- στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη πριν ο καγκελάριος μεταβεί στην Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής του G20.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε μια κλήση αφύπνισης για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επανεκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους στις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο απέφυγε να επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει επιδείξει μια όλο και πιο επιθετική στάση απέναντι στην Ταϊβάν, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η μονόπλευρη εξάρτηση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγαθών και πρώτων υλών στον κόσμο θα μπορούσε να αφήσει τα έθνη υπερεκτεθειμένα.

"Ο στόχος είναι να τοποθετηθούμε ευρύτερα, να διανείμουμε τους κινδύνους, να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις και να γίνουμε πιο ισχυροί, και συνεπώς και πολιτικά πιο ελεύθεροι να δράσουμε", δήλωσε ο Χάμπεκ την Παρασκευή πριν πετάξει από το Βερολίνο.

Τόσο ο Σολτς όσο και ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, θα μιλήσουν στο 17ο Συνέδριο Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη, το οποίο αρχίζει την Κυριακή. Ο Σολτς θα σταματήσει επίσης στο Βιετνάμ καθ' οδόν για συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του.

Η Νοτιοανατολική Ασία διαθέτει μια τεράστια δυνητική πελατειακή βάση, αλλά παραδοσιακά ήταν μια δύσκολη αγορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές. Οι φραγμοί στις εισαγωγές καθιστούν την αποστολή των προϊόντων εκεί σχετικά ακριβή και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τους Ιάπωνες κατασκευαστές στους τομείς των ηλεκτρονικών, των μηχανημάτων και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι Σολτς και Χάμπεκ θα ασκήσουν πιέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Γερμανίας και θέλουν να επιστρατεύσουν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Σιγκαπούρης για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν σύμφωνα με τους κανόνες ενημέρωσης.

Ο Χάμπεκ θα περάσει τρεις ημέρες στη Σιγκαπούρη και έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπουργούς Εμπορίου της Ινδονησίας, του Πακιστάν και των Φιλιππίνων, καθώς και με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας υποδοχής.

Έχει αποτελέσει κινητήρια δύναμη πίσω από την πιο επικριτική άποψη του κυβερνητικού συνασπισμού για την Κίνα, μαζί με τη συνάδελφό του στο κόμμα των Πρασίνων, την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ

Η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση άφηνε ανεπηρέαστες τις επενδύσεις και τις εξαγορές έχει τελειώσει, δήλωσε ο Χάμπεκ την Τετάρτη, αφού το υπουργικό συμβούλιο του Σολτς μπλόκαρε την πώληση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής τσιπ σε δύο κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Τα γερμανικά στελέχη έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ασία, αλλά ανησυχούν επίσης ότι η υπερβολική αναπροσαρμογή των σχέσεων με την Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια εργασιών που δεν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αλλού.

"Σίγουρα δεν θα ήταν μια επιλογή να απαρνηθούμε εντελώς την Κίνα", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φόλκερ Τράιερ Treier, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στη Γερμανική Ένωση Επιμελητηρίων (DIHK) στο Βερολίνο. "Αντίθετα, οι γερμανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να προφυλαχθούν από το ενδεχόμενο μιας ισχυρότερης μείωσης των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα".

Καμία άλλη ασιατική οικονομία, ούτε καν η Ινδία, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Τράιερ. "Αλλά στο σύνολό τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον να αμβλύνουν μια πιθανή αρνητική εξέλιξη".

(από capital.gr)