Η γερμανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα έρευνας για τους μαζικούς θανάτους ψαριών που παρατηρήθηκαν στον Όντερ νωρίτερα φέτος, σε ένα επεισόδιο που είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί από επιστημονικό ινστιτούτο, την Πέμπτη σε επίσημη επιστολή προς το κοινοβούλιο.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκαν μάζες νεκρών ψαριών, καθώς και άνοδος της στάθμης του νερού και της αλατότητας αρχικά στο πολωνικό και στη συνέχεια στο γερμανικό τμήμα του ποταμού, αφήνοντας πίσω τους σημαντικές οικολογικές ζημιές.

Σύμφωνα με την κυβερνητική επιστολή, η νέα έρευνα πρόκειται να «χαρτογραφήσει τη ζημιά που προκλήθηκε στο οικοσύστημα και τις υπηρεσίες που παρέχει» και να συμβάλει στην ενίσχυση της αναγέννησης της περιοχής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παράσχει επίσης οικονομική στήριξη στις πληγείσες ιχθυοκαλλιέργειες. Περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή του Βρανδεμβούργου κοντά στα πολωνικά σύνορα υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω της μείωσης του όγκου των αλιευμάτων.

Εν τω μεταξύ, η διερεύνηση των αιτιών των μαζικών θανάτων ψαριών δεν αναφέρεται ως μέρος της έρευνας. Σήμερα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο πιθανή αιτία είναι η υπερβολική ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου άλγης.

Το περιστατικό του Όντερ είχε δημιουργήσει εντάσεις αφού το Βερολίνο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι δεν το ενημέρωσε εγκαίρως για τα προβλήματα. Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι διαδίδει ψευδείς κατηγορίες σχετικά με την αιτία της ζημίας.

(από euractiv.gr)