Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε κανονισμούς έκτακτης ανάγκης (την προηγούμενη εβδομάδα) για να ξεμπλοκάρει τη συμφόρηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στη γεφύρωση ενός πιθανού κενού εφοδιασμού το 2023 ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων ποσοτήτων ρωσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η στρατηγική REPowerEU, το σχέδιο της Επιτροπής για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης 

της ΕΕ και τον τερματισμό της εξάρτησής της από τη Ρωσία για καύσιμα, περιλαμβάνει ανεπτυγμένους στόχους για την αιολική και ηλιακή δυναμικότητα και μια δέσμευση για αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του μπλοκ το 2030 στο 45% από 40%.

Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσθέσει 50 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Νοεμβρίου. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη στην ιστορία του μπλοκ και θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα που προστέθηκε το 2021 .

"Και θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν αμέτρητα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απλώς περιμένουν να εγκριθούν", είπε η φον ντερ Λάιεν. Κάποιοι θα μπορούσαν να παραδώσουν την εξουσία "σε λίγες εβδομάδες ή μήνες" αν όχι για γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η ανάπτυξη πρόσθετων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθούσε στην κάλυψη μέρους του πιθανού ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η ΕΕ το 2023. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου είναι πλέον υγιή, η αναπλήρωση των αποθεμάτων το 2023 θα μπορούσε να είναι δύσκολη εάν ο φετινός χειμώνας είναι κρύος, καθώς οι ρωσικές ροές είναι πιθανό να είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες και η ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για το LNG, μαζί με περιορισμούς στην ικανότητα εισαγωγής.