Η ρωσική εισβολή και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, εχει ανατρέψει τα πάντα. Ηδη στο Βερολίνο μαζί με τις εκτεταμένες διακοπές ρευματος που περιμένουν σκεφτονται ακόμα και την επιβολή capital controls στις τράπεζες μπροστά στον πιθανό πανικό των Γερμανών που θα τρέξουν να σηκώσουν μετρητά για κάθε ενδεχόμενο.

Η Γερμανία λοιπόν βρίσκεται μπροστά στην απειλή ενός γενικευμένου μπλακ άουτ, λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας,  με τον κρατικό μηχανισμό να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα καθώς είναι αυξημένη η ανησυχία και στον τραπεζικό τομέα για μαζικές αναλήψεις χρημάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλα μπλακ άουτ και θεωρούν ότι αυτός ο απρόβλεπτος μέχρι πρότινος κίνδυνος, θα προκαλέσει πρόβλημα στις αναλήψεις και σε άλλες συναλλαγές. Σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» να γίνει ένα πλήρες μπλακάουτ, αλλά βρίσκονται «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές» και εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Οι Γερμανοί, άλλωστε, θεωρούν ότι τα μετρητά προσφέρουν ασφάλεια και ανωνυμία και έτσι, η πρόσβασή τους σε αυτά, καθίσταται αναγκαία, αφού είναι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως, κυρίως από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσαρέσκεια» και «επιθετικούς διαπληκτισμούς», στην περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακ άουτ. Εάν γίνει πράγματι μπλακάουτ, μια επιλογή για τις αρχές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls, δήλωσε μία πηγή στο Reuters.

Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να συσσωρεύει επιπλέον δισεκατομμύρια, για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις. Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τον τρόπο διανομής, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών.