Η Σλοβενία εξασφάλισε φυσικό αέριο από την Αλγερία που θα καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν η Geoplin, ο μεγαλύτερος έμπορος ενέργειας της Σλοβενίας, και η αλγερινή κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrach. Η συμφωνία καλύπτει την αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα οποία θα μεταφέρονται μέσω αγωγών

στην Τυνησία και την Ιταλία και υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αλγέρι χθες (15 Νοεμβρίου) από την υπουργό Εξωτερικών Tanja Fajon και τον υπουργό Υποδομών Bojan Kumer.

Η συμβατική τιμή δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά ο υπουργός Kumer δήλωσε ότι είναι «ανταγωνιστική» και εν μέρει συνδεδεμένη με την τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την τιμή του πετρελαίου.

«Το βασικό είναι ότι η τιμή θα είναι ανταγωνιστική, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τη σλοβενική οικονομία και τους σλοβένους καταναλωτές», τόνισε.

Η συμφωνία είναι απλώς το πρώτο βήμα και ήδη διεξάγονται συνομιλίες για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία και μεγαλύτερες ποσότητες, που αντιστοιχούν στις μισές ανάγκες της χώρας, τις οποίες ο Kumer συζήτησε με τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων της Αλγερίας Mohamed Arkab.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να υπογράψουν σύντομα μνημόνιο συμφωνίας. Εκτός από την αύξηση των ποσοτήτων και την παράταση της διάρκειας της συμφωνίας, το μνημόνιο θα καθορίζει επίσης τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανταλλαγή ψηφιακών αρμοδιοτήτων.

Η Geoplin δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για τη συνεχή διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για την εταιρεία.

Η Σλοβενία εισήγαγε σημαντικές ποσότητες αλγερινού φυσικού αερίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2012, προτού στραφεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Geoplin προμηθεύεται επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

euractiv.gr