Από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που έπεσε χθες το βράδυ σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το ΑΡ, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύτηκε για να αναχαιτίσει ρωσικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του από την Ινδονησία, τόνισε (με βάση τις αναφορές που είχε) πως είναι απίθανο να εκτοξεύτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Δεν θέλω να το πω οριστικά προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά που είχε, να έφυγε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε», δήλωσε ο Μπάιντεν. Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του άρθρου 4. Η Βαρσοβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση επιφυλακής μετά το περιστατικό της πτώσης ενός ή δύο πυραύλων στο έδαφός της, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.
 
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το άρθρο προβλέπει ότι τα μέλη θα συμβουλεύονται το ένα το άλλο σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους. Είναι μια κίνηση από τη Συμμαχία περισσότερο ήπια από αυτή της επίκλησης του άρθρου 5 για την αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.

Διαψεύδει η Μόσχα 

Η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχουν πλήξει ρωσικοί πύραυλοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

(η συνέχεια στο slpress.gr)