Βρετανία: Αύξηση Φόρου σε Εταιρείες Ενέργειας στο 35% και «Πάγωμα» του Αφορολόγητου - Ύφεση 1,4% το 2023

Βρετανία: Αύξηση Φόρου σε Εταιρείες Ενέργειας στο 35% και «Πάγωμα» του Αφορολόγητου - Ύφεση 1,4% το 2023
energia.gr
Πεμ, 17 Νοεμβρίου 2022 - 16:16

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα τον επεκτείνει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, καθώς προσπαθεί να καλύψει μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για το νέο προϋπολογισμό

Ο Χαντ δήλωσε ότι ο φόρος θα αυξηθεί στο 35% από το σημερινό ποσοστό του 25%. Θα εφαρμοστεί επίσης και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με εισφορά 45% που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στείλει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση κόστους στη Βρετανία εδώ και πολλές γενιές.

Επί του παρόντος, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και λειτουργούν με φυσικό αέριο αποτελεί συνήθως το σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας που συμβάλλει στον καθορισμό του ποσού που πληρώνουν οι πολίτες για την ενέργειά τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια και τα πυρηνικά εργοστάσια, μπορούν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές χονδρικής.

Η οικονομία της Βρετανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, δήλωσε ο Χαντ, επικαλούμενος τις τελευταίες προβλέψεις του Γραφείου για την Τήρηση του Προϋπολογισμού (OBR).

Στις προηγούμενες προβλέψεις του OBR που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο, έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,8%.

Έκτοτε, η οικονομία της Βρετανίας έχει υποστεί πιέσεις από έναν πληθωρισμό που ξεπερνά πλέον το 11%, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την πολιτική και χρηματοπιστωτική αστάθεια που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.

Το OBR προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και 2,6% το 2025, δήλωσε ο Χαντ, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του OBR για ανάπτυξη 2,1% και 1,8% αντίστοιχα.

Οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι η οικονομία, αλλά οι συνολικές δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες θα αυξηθούν σε πραγματικούς όρους τα επόμενα πέντε χρόνια, τόνισε.

"Θα αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες - αλλά θα τις αυξήσουμε πιο αργά από την οικονομία", δήλωσε ο Χαντ.

Ο Χαντ τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατή η επαναφορά της βοήθειας σε χώρες του εξωτερικού στο 0,7% του ΑΕΠ από το σημερινό επίπεδο του 0,5% λόγω του "σημαντικού σοκ στα δημόσια οικονομικά".

Σχέδια για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών

Συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό, ο Χαντ αναφέρθηκε στα σχέδια για το πάγωμα του αφορολόγητου και τη μείωση του ορίου στο οποίο οι πολίτες αρχίζουν να πληρώνουν τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Δήλωσε ότι θα παγώσει το αφορολόγητο μέχρι το 2028 και ότι μειώνει το όριο από το οποίο καταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος 45% σε 125.140 λίρες, από 150.000.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι θα μειώσει το αφορολόγητο για τα εισοδήματα από μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη.

Ο Χαντ δήλωσε ότι θα μειώσει το ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι μέτοχοι σε μερίσματα πριν αρχίσουν να πληρώνουν φόρο από το σημερινό επίπεδο των 2.000 λιρών σε 1.000 λίρες το επόμενο έτος και σε 500 λίρες από το 2024.

Το ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι πολίτες αφορολόγητα για κεφαλαιακά κέρδη θα μειωθεί από 12.300 λίρες σήμερα σε 6.000 λίρες το επόμενο έτος και 3.000 λίρες από το 2024, είπε.

(από capital.gr)