Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους της Σλοβακίας θα έχει ανώτατο όριο στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο στα 99 ευρώ ανά MWh. Ο υπουργός Οικονομικών Igor Matovič έθεσε ως όρο τη βοήθεια με την υποστήριξη των δήμων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους

Το πλαφόν θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Μαρτίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προηγουμένως το πλαφόν για τις επιχειρήσεις με τις ίδιες τιμές. Ο πρωθυπουργός Eduard Heger πρόσθεσε ότι το κράτος θα καταβάλει το 80% του κόστους πάνω από το ανώτατο όριο.

Ο επικεφαλής της ένωσης αυτοδιοικητικών περιφερειών SK8 και πρόεδρος της αυτοδιοικητικής περιφέρειας Trnava Jozef Viskupič δήλωσε ότι το ανώτατο όριο είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων και συζητήσεων. Σύμφωνα με τον Viskupič, τα ανώτατα όρια τιμών θα σημάνουν τόσο εξοικονόμηση όσο και σταθεροποίηση των δημόσιων πόρων για τις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες.

«Θα είμαστε σε θέση να καταρτίζουμε προϋπολογισμούς σε μια ατμόσφαιρα μεγαλύτερης σταθερότητας και προβλεψιμότητας», δήλωσε. Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της ενίσχυσης μέχρι το τέλος Ιουνίου, σημείωσε, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας.

Ο Branislav Tréger, πρόεδρος της Ένωσης Πόλεων και Δήμων της Σλοβακίας (ZMOS) και δήμαρχος του Liptovský Hrádek, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το κράτος και χάρη σε αυτήν οι προϋπολογισμοί των δήμων μπορούν να εγκριθούν εγκαίρως.

Ο Heger ισχυρίζεται επίσης ότι ετοιμάζεται παρόμοια βοήθεια για τα νοικοκυριά.

(από euractiv.gr)