και υπόσχεται μια μοναδική εισαγωγή στον μυστηριώδη όσο και συναρπαστικό κόσμο των άστρων, απ’ τη γέννηση έως τον θάνατό τους.
Η εμβυθιστική εμπειρία ξεκινά απ’ τον μικροσκοπικό πλανήτη Γη και επεκτείνεται πέρα απ’ το ηλιακό μας σύστημα, εξερευνώντας τα όρια του «επέκεινα». «Με αυτή τη νέα παράσταση, όπως τη λέμε εμείς, θέλουμε να αναδείξουμε το ερώτημα του τι συμβαίνει παραέξω, εκεί μακριά», μου λέει ο διευθυντής του Πλανηταρίου και επιστημονικός υπεύθυνος της παραγωγής, Μάνος Κιτσώνας. «Επειδή επισκέπτονται πάρα πολλά παιδιά το Πλανητάριο, έχουμε εντοπίσει ότι στερούνται συχνά πολύ βασικών γνώσεων σε σχέση με το Διάστημα», προσθέτει. Η ψηφιακή παράσταση, η οποία έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, όπως κι όλες οι άλλες του Πλανηταρίου, επιχειρεί να εκλαϊκεύσει με ενδιαφέροντα τρόπο τις επιστημονικές μας γνώσεις για το Διάστημα, και το καταφέρνει πολύ καλά. Στην ουσία, μας προσφέρει ένα εισιτήριο πρώτης θέσης σε μια πτήση στα πλέον αχαρτογράφητα μέρη που μπορεί να διανοηθεί κανείς.
Ο θεατής του ταξιδιού στον Γαλαξία έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην «αχανή αστρική πολιτεία» και να μάθει από πολύ στοιχειώδεις πληροφορίες για το Διάστημα, από το πώς προκύπτουν τα άστρα, έως και αρκετά πιο εξειδικευμένες, όπως τι είναι τα πάλσαρ, η σκοτεινή ύλη και οι μαύρες τρύπες. Βλέπει εκρήξεις σουπερνόβα να συμβαίνουν δίπλα του, ενώ πάνω από το κεφάλι του παρελαύνουν κοσμολογικά φαινόμενα εξαιρετικού κάλλους, που προκαλούν δέος. Κάποιες στιγμές η εμπειρία γίνεται κυριολεκτικά ιλιγγιώδης. Επί 40 λεπτά επιβαίνεις σ’ ένα ιδεατό διαστημόπλοιο και νιώθεις κανονικός κοσμοναύτης με ξεναγό έναν αφηγητή που έχει αποθησαυρίσει τις κύριες γνώσεις μας για τους γαλαξίες.
Το σενάριο, την επιστημονική επιμέλεια και το κείμενο αφήγησης υπογράφει ο Αλέξης Δεληβοριάς. Η πρωτότυπη μουσική είναι σύνθεση του Αναστασίου Κάτσαρη, η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Παναγιώτη Σιμόπουλο και αφηγητής του έργου είναι ο ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς.
Το βέβαιο είναι ότι ο θεατής θα εξοικειωθεί με την τεράστια κλίμακα του αχανούς Διαστήματος και θα μάθει σίγουρα τα πολύ βασικά, και αυτό είναι μεγάλο κέρδος. «Το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο», σημειώνει ο κ. Κιτσώνας, «ενώ ο Εγγύτατος του Κενταύρου, το πλησιέστερο στη Γη άστρο μετά τον Ηλιο, βρίσκεται “μόλις” 4 έτη φωτός μακριά, αμελητέα απόσταση για αστρονομικές κλίμακες, αλλά στ’ αλήθεια αδιανόητη για το ανθρώπινο μέτρο. Αν ήταν αυτός ο προορισμός του Voyager 1, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα έφτανε εκεί ύστερα από 70.000 χρόνια!».
Παραπληροφόρηση
Το «Ταξίδι στον Γαλαξία» απευθύνεται σε θεατές άνω των 10 ετών κι έχει προστιθέμενη αξία σε μια εποχή που διαδίδονται πολύ εύκολα η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις. «Η παράσταση αυτή είναι, τρόπον τινά, ένα αντίδοτο στον επιστημονικό αναλφαβητισμό», επισημαίνει ο κ. Κιτσώνας, «σε όλες αυτές τις θεωρίες που μιλούν περί επίπεδης γης, αλλά και περί αστρολογίας. Είναι επίσης πολύ διαφορετικό να βλέπεις στο Πλανητάριο όλη αυτή την πληροφορία από την οθόνη του κινητού σου. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε ότι μπορεί μεν να είμαστε μικροί μέσα στο σύμπαν, αλλά είμαστε όπως τα άστρα, μοναδικοί. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολύ μεγάλες εταιρείες επιδεικνύουν ζήλο να εξερευνήσουν το Διάστημα. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι εκεί. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε άλλον πλανήτη να κατοικήσουμε, παρά μόνο τη Γη, γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε να μην την καταστρέψουμε».
«Ταξίδι στον Γαλαξία», οι προβολές ξεκινούν στις 19.15, από Τετάρτη έως και Κυριακή.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")