Άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η άδεια αφορά την Πάχη Μεγάρων- με ισχύ 390ΜW-, σύμφωνα όμως με κύκλους των ΕΛΠΕ «στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών και του τωρινού επενδυτικού προγραμματισμού, η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του ομίλου, ενώ η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας βρίσκεται στην κορυφή του επενδυτικού προγράμματος και θα μειώσει σε ποσοστό 80% την περιβαλλοντική όχληση».

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ΕΛΠΕ, Εdison και Ελληνικής Τεχνοδομικής για τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα υπάρξει εισφορά όλων των πάγιων στοιχείων της ηλεκτροπαραγωγής σε μια ενιαία εταιρεία. Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Στ. Καλαφάτης συναντήθηκε με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρη και συζήτησαν για τα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν για τη Δυτική Αττική, στα οποία όμως ο νομάρχης αντιτίθεται εκτιμώντας ότι το περιβάλλον είναι ήδη αρκετά επιβαρημένο.

Ο νομάρχης προβάλλει ενστάσεις κυρίως όσον αφορά τα σχέδια της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής να προχωρήσουν στην από κοινού κατασκευή και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 880 ΜW, αλλά και για την επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/05/2008)