Η Κερδοσκοπία Πρωταγωνίστησε στις Διακυμάνσεις του Πετρελαίου

Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσίασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου. Μέχρι τις 5.30 μ.μ. κυμαίνονταν κάτω από τα 130 με 131 δολάρια το βαρέλι. Ξαφνικά η τιμή εκτινάχθηκε μέχρι τα 133,12 δολάρια. Σε μία ώρα ξεκίνησε η πτώση και μέχρι τις 8 μ.μ. είχε φτάσει στα 126,80 δολάρια.
Energia.gr
Παρ, 30 Μαΐου 2008 - 01:05

Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσίασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου. Μέχρι τις 5.30 μ.μ. κυμαίνονταν κάτω από τα 130 με 131 δολάρια το βαρέλι. Ξαφνικά η τιμή εκτινάχθηκε μέχρι τα 133,12 δολάρια. Σε μία ώρα ξεκίνησε η πτώση και μέχρι τις 8 μ.μ. είχε φτάσει στα 126,80 δολάρια. Η αφορμή για την άνοδο ήταν τα στοιχεία που κατέδειξαν αιφνίδια, δραστική συρρίκνωση των αποθεμάτων ενέργειας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια η πτώση ήρθε, καθώς οι αγορές εκτίμησαν ότι οι υψηλές τιμές θα μειώσουν τη ζήτηση… Έτσι, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια προκάλεσαν σε μία ημέρα διακύμανση 7 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπ. Ενέργειας, τα αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 8,8 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που τα ήθελαν να αυξάνονται ελαφρώς. Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημαντική μείωση οφείλεται σε προσωρινές καθυστερήσεις στην εκφόρτωση πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Μεξικού. Όσο για τα αποθέματα βενζίνης, μειώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις.

Από το πρωί οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν κάτω από τα 130 δολάρια λόγω ενίσχυσης του δολαρίου στα υψηλά δύο εβδομάδων, μετά τις δηλώσεις του μέλους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Φίσερ, ότι «αν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προσδοκίες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, αναμένω ταχύτερη αλλαγή ρότας στη νομισματική πολιτική», ήτοι αύξηση των επιτοκίων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/05/2008)