Πτώση Πετρελαίου προς τα 125 Δολάρια - Αναλυτές Εκτιμούν Νέα Πτώση την Επόμενη Εβδομάδα

Πτώση Πετρελαίου προς τα 125 Δολάρια - Αναλυτές Εκτιμούν Νέα Πτώση την Επόμενη Εβδομάδα
Energia.gr
Παρ, 30 Μαΐου 2008 - 04:47
Προς τα 125 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν, σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - για να ανακάμψουν στη συνέχεια - καθώς η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ επισκίασε τη μεγαλύτερη πτώση, από το 2004, που σημείωσαν την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια.

Προς τα 125 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν, σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - για να ανακάμψουν στη συνέχεια - καθώς η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ επισκίασε τη μεγαλύτερη πτώση, από το 2004, που σημείωσαν την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε σήμερα έως και στα 124,67 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 125,21 δολάρια, χάνοντας 1,41 δολάρια σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 125 δολάρια και ανέκαμψε στη συνέχεια στα 126,07 δολάρια, χάνοντας 82 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Η πτώση της τιμής του πετρελαίου - οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χθες απώλειες 4 δολαρίων στο βαρέλι -, η σχέση της οποίας με το δολάριο είναι ευθέως αντίστροφη, έρχεται σε μια συγκυρία όπου το δολάριο ανακάμπτει έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα επωφελήθηκε χθες από την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο φέτος ήταν ταχύτερος της σχετικής αρχικής εκτίμησης (0,9% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,6%).

Οι επενδυτές αγνόησαν την είδηση ότι τα αμερικανικά εμπορικά διαθέσιμα αποθέματα αργού σημείωσαν την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου μείωση κατά 8,8 εκατομύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, τον Σεπτέμβριο του 2004, οι υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω του κυκλώνα Κατρίνα. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην ισοτιμία του δολαρίου με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (στα 1,5484 δολάρια ανά ευρώ, έναντι 1,5518 δολάρια ανά ευρώ αργά χθες βράδυ) καθώς η αναθεώρηση προς τα άνω του αμερικανικού ΑΕΠ πρώτου τριμήνου του 2008 ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πλειοψηφία των αναλυτών των αγορών πετρελαίου που συμμετείχαν στην πλέον πρόσφατη σχετική σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Μπλούμπεργκ εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα σημειώσει περαιτέρω υποχώρηση την επόμενη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης στα πρατήρια "καταστρέφει" τη ζήτηση και καθώς πολλές Ασιατικές χώρες μειώνουν τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση καυσίμων.

Δεκατρείς από τους είκοσι επτά συμμετέχοντες στη σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ προέβησαν στην εκτίμηση ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και άλλο την επόμενη εβδομάδα, έξι αναλυτές προέβλεψαν μικρές μεταβολές και οκτώ αναλυτές αναμένουν αύξηση των τιμών.

(Από expres.gr, 30/05/2008)