Το Κόσοβο έκλεισε τη μεγαλύτερη συνοριακή του διάβαση την Τετάρτη, αφού πρώτα την απέκλεισαν διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά

Από τις 10 Δεκεμβρίου έχουν κλείσει άλλες δύο συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας λόγω παρόμοιων διαδηλώσεων και έτσι παραμένουν ανοιχτά μόνο τρία σημεία διέλευσης.

Η τελευταία διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Οι Σέρβοι έστησαν το πιο πρόσφατο οδόφραγμα, κοντά στο πέρασμα Merdare στα ανατολικά σύνορα με το Κόσοβο, σύμφωνα με σερβικα ΜΜΕ, εμποδίζοντας χιλιάδες Κοσοβάρους που εργάζονται σε χώρες στην Ευρώπη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για διακοπές.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα ή την ανεξαρτησία της γείτονας χώρας.

"Εάν έχετε ήδη εισέλθει στη Σερβία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλα συνοριακά περάσματα  ή να περάσετε από τη Βόρεια Μακεδονία", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου στη σελίδα του στο Facebook, ανακοινώνοντας το κλείσιμο του Merdare, που τέθηκε επισήμως σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Το εν λόγω σημείο εισόδου είναι το πιο σημαντικό για το Κόσοβο και τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. 

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έχουν ανταλλάξει πυρά με την αστυνομία και έχουν στήσει περισσότερα από 10 οδοφράγματα στην πόλη Μιτρόβιτσα και γύρω από αυτήν. 

Την Τρίτη, στήθηκαν άλλα δύο οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, την KFOR, να διαλύσει τα οδοφράγματα. Όμως η KFOR δεν έχει αρμοδιότητα να ενεργεί σε σερβικό έδαφος.

(από capital.gr)