Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ επέκρινε τις μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες για «τρομοκρατία», λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας»

«Η προειδοποίηση για αποβιομηχάνιση δεν ευσταθεί», υποστηρίζει ο Φράτσερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine. «Τελικά, είναι ένας μπαμπούλας που έχει φτιαχτεί για να παίρνουν χρήματα από τους πολιτικούς», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

«Εάν, για παράδειγμα , η BASF παράγει τώρα χημικές πρώτες ύλες στις ΗΠΑ αντί στη Γερμανία , αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η γερμανική βιομηχανία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλά το σοκ του ενεργειακού κόστους», τονίζει ο Φράτσερ .

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του DIW επίσης το «φρένο» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που θα ισχύσει από το νέο έτος με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης . «Νομίζω ότι τα δύο φρένα τιμών είναι κολοσσιαία λάθη», εκτιμά.

Κατά την άποψη του Φράτσερ το κράτος θα μπορούσε να έχει βοηθήσει τις εταιρείες φθηνότερα και ακριβέστερα με ενεργειακές επιδοτήσεις μέσω φορολογικών κινήτρων , με τον ίδιο τρόπο όπως και για την ενίσχυσή τους στην περίοδο της πανδημίας.

Ο Γερμανός οικονομολόγος κατηγόρησε επίσης ορισμένες εταιρείες ότι χρησιμοποιούν τον υψηλό πληθωρισμό για να αυξήσουν τα κέρδη. «Πολλές εταιρείες πήδηξαν στο τρένο και θέλουν να γεμίσουν ξανά τις τσέπες τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μικρές και μεσαίες εταιρείες, αλλά κυρίως για μεγάλες εταιρείες με ισχυρή τιμολογιακή δύναμη. Δεν είναι η  σπείρα μισθών-τιμών που ευθύνεται για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αλλά οι τιμολογιακές πολιτικές αυτών των εταιρειών». Ο Φράτσερ κάνει μάλιστα λόγο για «σπείρα κέρδους-τιμής».

Χάμπεκ: Υψηλές οι τιμές του φυσικού αερίου

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ προετοιμάζει εν τω μεταξύ τους Γερμανούς πολίτες για υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2023. «Πότε θα μειωθούν οι τιμές; Ελπίζω ότι θα είναι καλύτερα προς το τέλος του 2023, αν και όχι στο επίπεδο του 2021», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων . «Θα πρέπει να υπομείνουμε υψηλότερες τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε.

Η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής της Ευρώπης έχει πάντως μειωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν είχε ακόμη άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των καταναλωτών, καθώς πολλοί προμηθευτές έχουν υπογράψει  μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Μέχρι τα μέσα του 2021, η τιμή του αερίου στην αγορά spot κυμαινόταν συνήθως από 10 έως 30 ευρώ. Συγκριτικά, η τιμή έχει υπερτριπλασιαστεί, παραδέχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αλλά αν το δεις από το καλοκαίρι του 2022 και θυμηθείς τις υψηλές τιμές άνω των 300 ευρώ κατά καιρούς τον Αύγουστο, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά».

«Οι τιμές είναι τόσο υψηλές γιατί το ήμισυ του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Γερμανία κόπηκε από τον Πούτιν και δεν είχαμε καμία υποδομή εφοδιασμού εκτός από τους αγωγούς», τονίζει ο Χάμπεκ.

Οι πλωτοί σταθμοί LNG   θα πρέπει να βοηθήσουν. «Εάν καταφέρουμε να συνεχίσουμε να τους επεκτείνουμε με τον ρυθμό που παρουσιάζεται τώρα, τότε θα επανασυνδέσουμε τη Γερμανία με την παγκόσμια αγορά», επιβεβαίωσε ο Χάμπεκ. «Και τότε θα πάρουμε επίσης τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίες είναι πολύ κάτω από αυτές που έχουμε τώρα».

Όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού, ο Χάμπεκ δήλωσε χαρούμενος που οι θερμοκρασίες ανέβηκαν ξανά μετά τις παγωμένες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. «Φυσικά και νιώθω όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα: Νομίζω ότι ο χειμώνας είναι ωραίος όταν κάνει κρύο», τόνισε. «Αλλά θέλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος φέτος αν δεν κάνει τόσο τσουχτερό κρύο το χειμώνα».
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου GIE, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν πάνω από 88% γεμάτες την ημέρα των Χριστουγέννων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")